Publiceringsdatum: 29 juli 2020

Senast uppdaterad: torsdag 17 september, 14.22

Misstänkt algblomning vid Lövöudden, Holmsund i Umeå kommun

Misstänkt algblomning i Holmsund

Informationscentralen för Bottniska viken fick idag in en rapport om en misstänkt algblomning på östra sidan av Lövöudden i Holmsund. Det såg ut som gröngula tjocka strimmor på ytan. Prov kommer att tas och analyseras av Umeå Marina Forskningscentrum under morgondagen. ICBV bedömer att det troligen rör sig om cyanobakterier och råder folk att undvika kontakt med vattnet. Man bör inte bada och inte heller låta hundar eller boskap dricka av vattnet.

Håll barn och husdjur borta från algerna

Informationscentralen råder allmänheten att undvika bad på platser med algblomning. Det är särskilt viktigt att inte låta barn bada då de kan få i sig algerna genom kallsupar och bli allvarligt sjuka. Husdjur bör också hållas borta från algblomningarna, då de kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka päls och tassar sedan de gått i vattnet.

Rapportera om du ser algblomningar!

Om det är fint och soligt väder så kan nya algblomningar uppstå. Rapportera algblomningar till kommunens miljökontor eller direkt till Informationscentralen via vår telefonsvarare på nummer 010-2254111 eller via mail (icbv@lansstyrelsen.se).

Kontakt