Publiceringsdatum: 27 juli 2020

Senast uppdaterad: torsdag 17 september, 14.23

Algblomning i Ulvöhamn, Ulvön samt ytansamlingar i södra Bottenhavet

Algblomning Ulvöhamn

Algblomning i Ulvöhamn, Ulvön. Foto: Nina Viklund

Informationscentralen för Bottniska viken fick idag in en rapport om en algblomning i Ulvöhamn, Ulvön, i Örnsköldsviks kommun. ICBV gör bedömningen att det rör sig om cyanobakterier och vi rekommenderar att man undviker kontakt med algerna. Man bör inte bada och inte heller låta hundar dricka av vattnet.

Algblomningen vid Ulvöhamn låg som stråk på ytan, och tittar man noggrannare ser det ut som avlånga löv och katthår. Utifrån detta gör ICBV bedömningen att det rör sig om cyanobakterier, troligtvis en blandning av Aphanizomenon sp, Dolichospermum lemmermannii och Nodularia spumigena. Tidigare års provtagningar vid Ulvön har alltid visa sig innehålla en blandning av dessa tre arter. Dessa cyanobakterier kan producera toxiner och ICBV rekommenderar därför att man undviker kontakt med algerna.

Håll barn och husdjur borta från algerna

Informationscentralen råder allmänheten att undvika bad på platser med algblomning. Det är särskilt viktigt att inte låta barn bada då de kan få i sig algerna genom kallsupar och bli allvarligt sjuka. Husdjur bör också hållas borta från algblomningarna, då de kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka päls och tassar sedan de gått i vattnet.

Ytansamlingar i södra Bottenhavet och i Norra Kvarken

Ytansamling av alger

Satellitbilder från SMHI visar på ytansamlingar av alger i hela södra Bottenhavet, längs med finska kusten samt i Norra Kvarken. Ansamlingarna i södra Bottenhavet ser ut att befinna sig nära den svenska kusten. Ytansamlingarna förväntas driva norrut under det kommande dygnet.

Rapportera om du ser algblomningar!

Om det är fint och soligt väder så kan nya algblomningar uppstå. Rapportera algblomningar till kommunens miljökontor eller direkt till Informationscentralen via vår telefonsvarare på nummer 010-2254111 eller via mail (icbv@lansstyrelsen.se).

Frågor och svar om algblomninglänk till annan webbplats

Algblomningar från satellitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt