Publiceringsdatum: 24 juli 2020

Senast uppdaterad: torsdag 17 september, 14.24

Bekräftat blomning av cyanobakterier vid Gammel-Annas badplats i Gävle

Algblomning

I tisdags fick Informationscentralen för Bottniska viken in en rapport om misstänkta algblomningar vid Gammel-Annas badplats samt Bönavikens badplats i Gävle kommun. Prov togs från båda vikarna och har nu analyserats av Umeå Universitet. Algblomningen vid Gammel-Annas badplats bestod nästan helt och hållet av cyanobakterien Nodularia spumigena. Den är giftig och ICBV råder allmänheten att undvika att komma i kontakt med vattnet. Däremot var vattnet relativt klart vid Bönavikens badplats när prov togs och inga cyanobakterier hittades heller i provet.

Håll barn och husdjur borta från algerna

Informationscentralen råder allmänheten att undvika bad på platser med algblomning. Det är särskilt viktigt att inte låta barn bada då de kan få i sig algerna genom kallsupar och bli allvarligt sjuka. Husdjur bör också hållas borta från algblomningarna, då de kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka päls och tassar sedan de gått i vattnet.

Rapportera om du ser algblomningar!

Om det är fint och soligt väder så kan nya algblomningar uppstå. Rapportera algblomningar till kommunens miljökontor eller direkt till Informationscentralen via vår telefonsvarare på nummer 010-2254111 eller via mail (icbv@lansstyrelsen.se).

Kontakt