Publiceringsdatum: 22 juli 2020

Senast uppdaterad: torsdag 17 september, 14.24

Misstänkta algblomningar längs kusten 22 juli

Algblomning Gammel-Annas badplats

Misstänkt algblomning vid Gammel-Annas badplats. Foto: Gävle kommun

Informationscentralen för Bottniska viken har under veckan fått in ett antal rapporter om misstänkta algblomningar längs kusten. Rapporter har inkommit från Haparanda, Hudiksvall och Gävle. Algblomningarna i Hudiksvall försvann innan prov hann tas. Prov kommer att tas på blomningarna i Gävle. Informationscentralen bedömer att det mest troligt rör sig om cyanobakterier och vi rekommenderar att man undviker kontakt med algerna.

Under gårdagen fick ICBV in några rapporter om algblomningar från Hudiksvalls kommun. Blomningarna hade noterats i Hudiksvallsfjärden samt i Hagafjärden under måndagen. Igår, tisdag, hade algblomningarna försvunnit. Det blåsiga vädret har troligen inneburit att algblomningarna har lösts upp. Det kan dock fortfarande finnas kvar alger i vattnet och om vädret blir bättre kan de börja blomma igen. Informationscentralen råder därför allmänheten att vara försiktig.

Idag har ICBV fått in rapporter från Haparanda kommun samt från Gävle kommun. Algblomningen i Haparanda kommun noterades ute på ön Skomakaren / Suutari. Den såg ut som små blågröna partiklar samt stråk. Informationscentralen bedömer att det kan röra sig om cyanobakterier. Inget prov kommer tas, då ön ligger långt ut i skärgården. Blomningen vid Seskarö, som noterades förra torsdagen, har nu försvunnit.

Algblomningarna i Gävle kommun har noterats på Gammel-Annas badplats samt vid Bönavikens badplats. Det var grönt i vattnet i hela vikarna. Prov kommer att tas under dagen och skickas till Umeå Marina Forskningscentrum för analys. Informationscentralen bedömer att det troligtvis rör sig om cyanobakterier och råder allmänheten att undvika dessa badplatser.

Håll barn och husdjur borta från algerna

Informationscentralen råder allmänheten att undvika bad på platser med algblomning. Det är särskilt viktigt att inte låta barn bada då de kan få i sig algerna genom kallsupar och bli allvarligt sjuka. Husdjur bör också hållas borta från algblomningarna, då de kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka päls och tassar sedan de gått i vattnet.

Rapportera om du ser algblomningar!

Om det är fint och soligt väder så kan nya algblomningar uppstå. Rapportera algblomningar till kommunens miljökontor eller direkt till Informationscentralen via vår telefonsvarare på nummer 010-2254111 eller via mail (icbv@lansstyrelsen.se).

Kontakt