Publiceringsdatum: 20 juli 2020

Senast uppdaterad: torsdag 17 september, 14.24

Misstänkta algblomningar i Luleå kommun och i Östhammars kommun

Algblomning

Algblomning vid Getskärsudden, Gräsö. Foto: Eva Sjöberg

Informationscentralen för Bottniska viken har under helgen fått in 2 rapporter om misstänkta algblomningar. Rapporterna inkom från södra sidan av Rörbäcks camping i Luleå kommun samt från Getskärsudden, Gräsö, i Östhammars kommun. Idag hade det mesta av blomningarna försvunnit, men det var fortfarande grumligt i vattnet. ICBV bedömer att det mest troligt rör sig om cyanobakterier och råder därför allmänheten att vara försiktiga.

De inrapporterade blomningarna var ljusgröna - gröna till färgen och låg på ytan. Idag, måndag, syntes inte längre något på ytan. Däremot var det fortfarande något grumligt i vattnet. Igår blåste det rätt mycket vilket troligen har resulterat i att algerna har blandats om i vattnet. Så länge det är grumligt i vattnet bör man vara försiktig. Blir det dessutom lugnt och stilla finns det risk att algerna börja blomma igen.

Håll barn och husdjur borta från algerna

Informationscentralen råder allmänheten att undvika bad på platser med algblomning. Det är särskilt viktigt att inte låta barn bada då de kan få i sig algerna genom kallsupar och bli allvarligt sjuka. Husdjur bör också hållas borta från algblomningarna, då de kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka päls och tassar sedan de gått i vattnet.

Rapportera om du ser algblomningar!

Om det är fint och soligt väder så kan nya algblomningar uppstå. Rapportera algblomningar till kommunens miljökontor eller direkt till Informationscentralen via vår telefonsvarare på nummer 010-2254111 eller via mail (icbv@lansstyrelsen.se).

Kontakt