Publiceringsdatum: 17 juli 2020

Senast uppdaterad: torsdag 17 september, 14.24

Bekräftad blomning av cyanobakterier i Söderhamns kommun

Blomning av cyanobakterier i Norrfjärden. Bild: Söderhamn kommun

Blomning av cyanobakterier i Norrfjärden. Bild: Söderhamn kommun.

Under senaste veckan har Informationscentralen för Bottniska viken fått in rapporter om misstänkta algblomningar i Norrfjärden i Söderhamn kommun. Prov togs från Norrfjärden och har nu analyserats av Umeå Universitet. Algblomningen visade sig att bestå nästan helt och hållet av cyanobakterien Nodularia spumigena. Den är giftig och ICBV råder allmänheten att undvika att komma i kontakt med vattnet.

Algblomningarna rapporterades in från Norrfjärden i Söderhamns kommun. Idag kom det in även en till rapport om en misstänkt algblomning i Morviken som ligger nära Norrfjärden. Informationscentralen misstänker att algblomningen där kan bestå av samma cyanobakterie som i Norrfjärden och det är bra att undvika kontakt med algerna. Vänta med bad även direkt efter algblomningen eftersom det kan finnas algtoxiner kvar i vattnet.

Den andra blomningen av cyanobakterier i Norrfjärden i år

Denna algblomning var redan den andra bekräftade blomning av giftiga cyanobakterier i Norrfjärden i Söderhamns kommun. Senaste blomningen bestådde också av samma cyanobakterieart Nodularia spumigena.

Håll barn och husdjur borta från algerna

Informationscentralen råder allmänheten att undvika bad på platser med algblomning. Det är särskilt viktigt att inte låta barn bada då de kan få i sig algerna genom kallsupar och bli allvarligt sjuka. Husdjur bör också hållas borta från algblomningarna, då de kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka päls och tassar sedan de gått i vattnet.

Rapportera om du ser algblomningar!

Om det är fint och soligt väder så kan nya algblomningar uppstå. Rapportera algblomningar till kommunens miljökontor eller direkt till Informationscentralen via vår telefonsvarare på nummer 010-2254111 eller via mail (icbv@lansstyrelsen.se).

Kontakt