Publiceringsdatum: 16 juli 2020

Senast uppdaterad: torsdag 17 september, 14.25

Bekräftad blomning av cyanobakterier sydväst om Rörbäck i Luleå kommun

Provet som togs vid Furuholmen, sydväst om Rörbäck i Luleå kommun, visade sig att bestå av cyanobakterien Dolichospermum lemmermannii som kan bilda toxiner (bild: Maria Åberg Andersson)

Provet som togs vid Furuholmen, sydväst om Rörbäck i Luleå kommun, visade sig att bestå av cyanobakterien Dolichospermum lemmermannii som kan bilda toxiner (bild: Maria Åberg Andersson)

Informationscentralen för Bottniska viken fick tidigare i veckan in en rapport om en misstänkt algblomning vid ön Furuhomen och Granskatan sydväst om Rörbäck i Luleå kommun. Ett prov togs vid Furuholmen och har nu analyserats av Umeå Universitet. Det visade sig vara cyanobakterien Dolichospermum lemmermannii som blommade. Denna art kan producera gifter och Informationscentralen råder allmänheten att undvika att komma i kontakt med vattnet så länge man ser ansamlingar på ytan eller att vattnet är grumligt. Det kan även finnas alg gift kvar i vattnet några dagar efter blomningen.

Provet som togs vid Furuholmen, sydväst om Rörbäck, visade sig att bestå av cyanobakterien Dolichospermum lemmermannii som kan bilda toxiner. Idag kom det in även en ny rapport om en misstänkt algblomning ca 5 km söder om Furuholmen, vid Tisteröarna. Det är möjligt att det är samma art som blommar där och Informationscentralen rekommenderar att man undviker kontakt med algerna. Man bör inte bada och inte heller låta hundar dricka av vattnet.

Håll barn och husdjur borta från algerna

Informationscentralen råder allmänheten att undvika bad på platser med algblomning. Det är särskilt viktigt att inte låta barn bada då de kan få i sig algerna genom kallsupar och bli allvarligt sjuka. Husdjur bör också hållas borta från algblomningarna, då de kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka päls och tassar sedan de gått i vattnet.

Rapportera om du ser algblomningar!

Om det är fint och soligt väder så kan nya algblomningar uppstå. Rapportera algblomningar till kommunens miljökontor eller direkt till Informationscentralen via vår telefonsvarare på nummer 010-2254111 eller via mail (icbv@lansstyrelsen.se).

Kontakt