Publiceringsdatum: 16 juli 2020

Senast uppdaterad: torsdag 17 september, 14.25

Algblomning i södra Bottenhavet och misstänkta algblomningar längs hela kusten

Karta med ytansamlingar av blågröna alger. Baseras på satellitbild tolkad av SMHI.

Karta med ytansamlingar av blågröna alger. Baseras på satellitbild tolkad av SMHI.

Satellitbilder från SMHI visar på ytansamlingar av alger framförallt på finska sidan i södra Bottenhavet. Enligt prognosen kommer dessa röra sig i nordvästlig riktning. Det har även kommit in rapporter om misstänkta algblomningar längs hela kusten. Informationscentralen bedömer att det mest troligt rör sig om samma cyanobakterier och vi rekommenderar att man undviker kontakt med algerna.

Moln försvårar satellitbildsövervakningen av alger. SMHI:s algövervakning visar dock att det finns ytansamlingar av alger på finska sidan i södra Bottenhavet. Ytansamlingarna i Bottenhavet väntas röra sig i nordvästlig riktning enligt SMHI:s driftsprognos. Ifall algmassor når kusten bör man undvika kontakt med algerna, eftersom det troligen handlar om cyanobakterier som kan producera gifter.

Lokala algrapporter

Under de senaste dygnen har det kommit in flera rapporter om misstänkta algblomningar. Informationscentralen bedömer att det mest troligt rör sig om cyanobakterier och vi rekommenderar att man undviker kontakt med algerna.

NORRBOTTEN

På morgonen kom det in en rapport om en misstänkt algblomning i Norrbotten från Tisteröarna, söder om Rörbäck. En algblomning har även observerats några dagar tidigare i närheten, vid ön Furuholmen. Ett algprov togs vid Furuholmen och den bestådde av cyanobakterien Dolichospermum lemmermannii. Denna art kan producera gifter och Informationscentralen råder allmänheten att undvika att komma i kontakt med vattnet där det finns algblomning. Det är sannolikt att blomningen på Tisteröarna består av samma cyanobakterie. På eftermiddagen kom det in en rapport om en misstänkt algblomning vid badstranden vid båtkajen i Hällskär i Seskarö i Haparanda. Vi misstänker starkt, utgående från inskickade bilder, att det handlar om en algblomning.

VÄSTERBOTTEN

Igår kom det in en rapport om en misstänkt algblomning vid Storön i Bäckfjärden i Skellefteå kommun. Ett prov av blomningen har tagits idag och kommer att skickas till Umeå Universitet för analys på måndagen.

VÄSTERNORRLAND

Det kom in en rapport om en misstänkt algblomning från Sågsanden på Hemsön i Härnösand. Utgående från bilderna såg det inte ut som en algblomning men rapportören hade fått utslag på fötterna efter att hade badad. Rapportören och kommunen följer situationen. Misstänker man en algblomning, är det bra att undvika att komma i kontakt med vattnet.

GÄVLEBORG

Tidigare under veckan kom det in en rapport från Söderhamn kommun att algblomningen i Norrfjärden hade återigen dykt upp. Kommunen har nu tagit ett nytt prov och skickat den till Umeå Universitet för analys.

Håll barn och husdjur borta från algerna

Informationscentralen råder allmänheten att undvika bad på platser med algblomning. Det är särskilt viktigt att inte låta barn bada då de kan få i sig algerna genom kallsupar och bli allvarligt sjuka. Husdjur bör också hållas borta från algblomningarna, då de kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka päls och tassar sedan de gått i vattnet.

Rapportera om du ser algblomningar!

Om det är fint och soligt väder så kan nya algblomningar uppstå. Rapportera algblomningar till kommunens miljökontor eller direkt till Informationscentralen via vår telefonsvarare på nummer 010-2254111 eller via mail (icbv@lansstyrelsen.se).

Kontakt