Publiceringsdatum: 14 juli 2020

Senast uppdaterad: torsdag 17 september, 14.25

Misstänkt algblomning sydväst om Rörbäck i Luleå kommun samt i Inre Norrfjärden i Söderhamn kommun

Den misstänka algblomningen sydväst om Rörbäck, vid ön Furuholmen i Luleå kommun (bild: Maria Åberg Andersson)

Den misstänka algblomningen sydväst om Rörbäck, vid ön Furuholmen i Luleå kommun (bild: Maria Åberg Andersson)

Idag fick informationscentralen in en rapport om en misstänkt algblomning vid ön Furuholmen och utanför Granskatan. Platserna ligger nära varandra, mellan Skataudden och Bockön sydväst om Rörbäck, i Luleå kommun (se kartan). Ett prov av algblomningen vid Furuholmen har tagits och skickats till analys till Umeå universitet. I Inre Norrfjärden i Söderhamns kommun har algblomningen dykt upp igen. Enligt kommunen såg den mycket lik ut med den blomningen som provtogs några veckor sedan och som bekräftades att bestå av den giftiga cyanobakterien Nodularia spumigena. Informationscentralen bedömer därför att det mest troligt rör sig om samma cyanobakterier och vi rekommenderar att man undviker kontakt med algerna.

Sommarens nordligaste algblomning rapporterades idag från ön Furuholmen som ligger mellan Skataudden och Bockön, sydväst om Rörbäck i Luleå kommun. Den misstänkta algblomningen observerades även utanför Granskatan som ligger mittemot Furuholmen på fastlandet. Informationscentralen bedömer att det mest troligt rör sig om cyanobakterier och vi rekommenderar att man undviker kontakt med algerna. Ett prov av blomningen vid Furuholmen har tagits och skickats till analys till Umeå Universitet.

Blomningen i Inre Norrfjärden i Söderhamn hade dykt upp igen (se kartan, Idfjärden och Baggsundet). Enligt kommunen såg den lik ut med blomningen som provtogs ca 3 veckor sedan och som bekräftades att bestå av den giftiga cyanobakterien Nodularia spumigena. Informationscentralen bedömer därför att det mest troligt rör sig om samma cyanobakterier och vi rekommenderar att man undviker kontakt med algerna.

Håll barn och husdjur borta från algerna

Informationscentralen råder allmänheten att undvika bad på platser med algblomning. Det är särskilt viktigt att inte låta barn bada då de kan få i sig algerna genom kallsupar och bli allvarligt sjuka. Husdjur bör också hållas borta från algblomningarna, då de kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka päls och tassar sedan de gått i vattnet.

Rapportera om du ser algblomningar!

Om det är fint och soligt väder så kan nya algblomningar uppstå. Rapportera algblomningar till kommunens miljökontor eller direkt till Informationscentralen via vår telefonsvarare på nummer 010-2254111 eller via mail (icbv@lansstyrelsen.se).

Kontakt