Publiceringsdatum: 24 juni 2020

Senast uppdaterad: onsdag 24 juni, 14.16

Misstänkta algblomningar i Norrfjärden, Söderhamns kommun

Misstänkt algblomning

Informationscentralen för Bottniska viken fick igår in 2 rapporter om misstänkta algblomningar i Norrfjärden, Söderhamns kommun. Vi rekommenderar att man undviker kontakt med algerna. Man bör inte bada och inte heller låta hundar dricka av vattnet.

Informationscentralen fick igår in två rapporter om misstänkta algblomningar. Båda rapporterna inkom från Norrfjärden i Söderhamns kommun. Den ena misstänkta blomningen noterades vid Norrviken och den andra i Baggsundet. Det är oklart om det rör sig om blomningar av cyanobakterier, eller om det är något annat. Prov har tagits och kommer att analyseras av Umeå Marina Forskningscentrum. Men tills vi vet med säkerhet vad det är som noteras i vattnet råder Informationscentralen allmänheten att undvika kontakt med vattnet. Man bör inte bada och inte heller låta hundar dricka av vattnet.

Rapportera om du ser algblomningar!

Om det fina och varma vädret fortsätter kan nya algblomningar uppstå. Rapportera algblomningar till kommunens miljökontor eller direkt till Informationscentralen via vår telefonsvarare på nummer 010-2254111.

Kontakt