Publiceringsdatum: 18 juni 2020

Senast uppdaterad: torsdag 17 september, 14.27

Algblomning i Mellanfjärden, Nordanstigs kommun

Algblomningen i Kramfors (Bild: Björn Larsson)

Algblomningen i Kramfors (Bild: Björn Larsson)

Informationscentralen för Bottniska viken har i veckan fått in en rapport om en algblomning i Mellanfjärden i Nordanstigs kommun. Den har bekräftats bestå av cyanobakterier. Informationscentralen rekommenderar att allmänheten undviker kontakt med algerna. Man bör inte bada och inte heller låta hundar vistas nära vattnet.

Den 15 juni fick Informationscentralen för Bottniska viken in en rapport om en misstänkt algblomning i Mellanfjärdens norra utlopp i Nordanstigs kommun. Prov har analyserats vid Umeå marina forskningscentrum och blomningen visade sig bestå av kiselalger samt av cyanobakterien Nodularia spumigena (katthårsalg) som producerar toxinet nodularin. Informationscentralen rekommenderar att allmänheten undviker kontakt med algerna. Man bör inte bada och inte heller låta hundar dricka av vattnet.

Håll barn och husdjur borta från algerna

Informationscentralen råder allmänheten att undvika bad på platser med algblomning. Det är särskilt viktigt att inte låta barn bada då de kan få i sig algerna genom kallsupar och bli allvarligt sjuka. Husdjur bör också hållas borta från algblomningarna, då de kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka päls och tassar sedan de gått i vattnet.

Rapportera om du ser algblomningar

Om det är fint och soligt väder så kan nya algblomningar uppstå. Rapportera algblomningar till kommunens miljökontor eller direkt till Informationscentralen via vår telefonsvarare på nummer 010-2254111 eller via mail (icbv@lansstyrelsen.se).

Kontakt