Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Algblomningar i Luleå och Piteå kommuner

Grön ansamling i vattnet vid en strandkant.

Grön ansamling i vattnet vid Rosviks badplats, Piteå kommun.

Informationscentralen har under tisdagen fått in två rapporter om misstänkta algblomningar i Luleå och Piteå kommuner. ICBV bedömer att det är cyanbakterier som blommar och allmänheten bör att undvika kontakt med vattnet. Du bör inte bada och inte heller låta din hund vistas nära vattnet.

Informationscentralen har fått in rapporter om algblomningar från:

  • Sandöskatan i Luleå kommun.
  • Rosviks badplats i Piteå kommun

Vattnet är grumligt och färgat i grönt. Algerna kan synas som små, små partiklar och ansamlas vid stranden. Informations­centralen rekommenderar att allmänheten undviker kontakt med vattnet vid tecken på algblomning, då det sannolikt är cyanobakterier som blommar och dessa kan producera alggifter.

Håll barn och husdjur borta från algerna

Informationscentralen råder allmänheten att undvika bad på platser med algblomning. Det är särskilt viktigt att inte låta barn bada då de kan få i sig algerna genom kallsupar och bli allvarligt sjuka. Husdjur bör också hållas borta från algblomningarna, då de kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka päls och tassar sedan de gått i vattnet.

Råd vid algblomning

 

Rapportera om du ser algblomningar eller något annat ovanligt

Rapportera algblomningar till kommunens miljökontor eller direkt till Informationscentralen. Rapportera också till oss om du ser något annat ovanligt i vattnet, som döda djur vid kusten.

Rapportera in händelse eller observation

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Helene Hellmark Knutsson

Besöksadress

Storgatan 71 B

Postadress

901 86 Umeå

Organisationsnummer

202100-2460

Följ oss