Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Misstänkt algblommning på badplatsen Gammel Anna i Gävle kommun

Grön ansamling i vattnet vid en strandkant.

En misstänkt algblomning har rapporterats in från badplatsen Gammel Anna i Gävle kommun. Troligtvis är det cyanobakterier som blommar baserat på tidpunkten blomningen sker. Allmänheten bör undvika kontakt med vattnet, du bör inte bada och inte heller låta din hund vistas nära vattnet.

Informationscentralen för Bottniska viken (ICBV) har den 1 juli 2024 fått in en rapport om en misstänkt algblomning på badplatsen Gammel Anna i Gävle kommun.

Informations­centralen rekommenderar att allmänheten undviker kontakt med vattnet i detta område och är observant på hur läget utvecklas de närmsta dagarna.

Håll barn och husdjur borta från algerna

Informationscentralen råder allmänheten att undvika bad på platser med algblomning. Det är särskilt viktigt att inte låta barn bada då de kan få i sig algerna genom kallsupar och bli allvarligt sjuka. Husdjur bör också hållas borta från algblomningarna, då de kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka päls och tassar sedan de gått i vattnet.

Råd vid algblomning

Rapportera gärna om du befinner dig på badplatsen Gammel Anna

Informationscentralen tar gärna emot rapporter de kommande dagar om hur läget utvecklar sig. Om detta finns kvar eller börjar växa till, rapportera gärna.


Rapportera om du ser algblomningar eller något annat ovanligt

Rapportera algblomningar till kommunens miljökontor eller direkt till Informationscentralen. Rapportera också till oss om du ser något annat ovanligt i vattnet, som döda djur vid kusten.

Rapportera in händelse eller observation

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Helene Hellmark Knutsson

Besöksadress

Storgatan 71 B

Postadress

901 86 Umeå

Organisationsnummer

202100-2460

Följ oss