Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Hittat en massa död småfisk?

En liten fisk bland vattenväxter

Spiggar som dör är inget ovanligt. Foto: Länsstyrelsen Västerbotten

När vattnet är varmt är det inte ovanligt att se fullt med döda småfiskar vid stranden. Det är en naturlig företeelse, men ni får gärna rapportera in det ändå.

Sommartid, då vattnet är varmt, är det inte ovanligt att spigg dör. Stora mängder av fisken kan driva in mot eller upp på land, vilket såklart är otrevligt om det rör sig om ett badvatten. Spiggdöd behöver inte betyda att det är något allvarligt på gång, men SVA är ändå tacksamma om ni rapporterar på https://rapporterafisk.sva.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..  

Tecken på störning i vattenmiljön

Om flera olika arter av fisk hittas döda kan det vara ett tecken på en störning i vattenmiljön. Var också uppmärksam på om det finns en synlig algblomning i vattnet där du noterar de döda fiskarna. Rapportera då gärna både till SVA (se länk ovan) samt till Informationscentralen för Bottniska viken via någon av våra inrapporteringskanaler.

Rapportera om du ser algblomningar eller något annat ovanligt

Rapportera algblomningar till kommunens miljökontor eller direkt till Informationscentralen. Rapportera också till oss om du ser något annat ovanligt i vattnet, som döda djur vid kusten.

Rapportera in händelse eller observation

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Helene Hellmark Knutsson

Besöksadress

Storgatan 71 B

Postadress

901 86 Umeå

Organisationsnummer

202100-2460

Följ oss