Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Höstblomningar och andra händelser

Exempel på hur turkosa ansamlingar kan se ut

Under hösten är det vanligt att hitta turkosa ansamlingar eller lösryckta växtdelar vid strandkanten. Man kan också stöta på en död säl. Informationscentralen beskriver här vad du ska göra om du noterar detta längs kusten.

Turkosa ansamlingar

En relativt vanlig företeelse under hösten är att man ser turkosa ansalingar på stranden eller i vattenbrynet. Detta är cyanobakterieblomningar som håller på att brytas ner. Dessa ser ut som utspilld målarfärg och kan utgöra en risk för exempelvis hundar, då de fortfarande kan innehålla gift.

Lösryckta växtdelar

Om stranden eller viken fylls med något tjockt och geggigt rör det sig troligtvis om lösryckta växtdelar. Man kan se skillnaden på dessa och en algblomning genom att dessa växtdelar bildar en massa som skulle gå att samla upp i handen. De kan lossna från sitt underlag om det blåser mycket, om de börjar brytas ner eller genom någon annan naturlig orsak. Dessa är inte farliga och kommer att försvinna så småningom, antingen genom att de bryts ner eller blåser bort.

Döda sälar

Döda sälar rapporteras i första hand på https://marinadaggdjur.nrm.se/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Utifrån sälens skick och lämplighet för obduktion är det möjligt att SVA eller NRM vill ta in sälen och då kan det hända att man som rapportör blir kontaktad. Observationer av sjuka sälar eller flera döda sälar på samma ställe är särskilt viktiga att rapportera.

Du kan också kontakta Informationscentralen så kan vi skicka vidare informationen till ansvariga aktörer eller svara på frågor gällande exempelvis hantering av den döda sälen.

Rapportera om du ser algblomningar eller något annat ovanligt

Rapportera algblomningar till kommunens miljökontor eller direkt till Informationscentralen. Rapportera också till oss om du ser något annat ovanligt i vattnet, som döda djur vid kusten.

Rapportera in händelse eller observation

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Helene Hellmark Knutsson

Besöksadress

Storgatan 71 B

Postadress

901 86 Umeå

Organisationsnummer

202100-2460

Följ oss