Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Algblomningar vid Söderhamn, Örefjärden, Bönhamn och Gävle

Grönaktiga stråk och barrliknande formationer i vattnet bakom en båtmotor.

Algblomning. Foto: Jan Erling.

Algblomningar med cyanobakterier som kan vara giftiga har observerats på fyra platser under dagen. Där bör du undvika kontakt med vattnet. Håll barn och hundar borta från vattnet.

Detta rapporterar Informationscentralen för Bottniska viken (ICBV) om den 28 augusti 2023.

Algblomning har idag rapporterats från följande platser:

  • Enskär, Söderhamns kommun
  • Norrbyn i Örefjärden, Umeå kommun
  • Bönhamn, Kramfors kommun
  • Bönan, Gävle kommun

Vattnet är grumligt och färgat i beige, grön eller grönblå färger. Informations­centralen rekommenderar att allmänheten undviker kontakt med vattnet på dessa platser tills man inte längre ser detta på ytan och när vattnet inte är grumligt längre. Var också observant om du befinner dig vid vattnet i områden i närheten av dessa platser.

I Norrbyn har det konstaterats genom provtagning att algblomningarna innehåller cyanobakterier som kan producera gift. Bedömningen av observationerna i Enskär och Bönhamn är densamma. Sannolikt kan algblomningen vid Bönan också innehålla giftiproducerande cyanobakterier.

Håll barn och husdjur borta från algerna

Informationscentralen råder allmänheten att undvika bad på platser med algblomning. Det är särskilt viktigt att inte låta barn bada då de kan få i sig algerna genom kallsupar och bli allvarligt sjuka. Husdjur bör också hållas borta från algblomningarna, då de kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka päls och tassar sedan de gått i vattnet.

Rapportera om du ser algblomningar eller något annat ovanligt

Rapportera algblomningar till kommunens miljökontor eller direkt till Informationscentralen. Rapportera också till oss om du ser något annat ovanligt i vattnet, som döda djur vid kusten.

Rapportera in händelse eller observation

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Helene Hellmark Knutsson

Besöksadress

Storgatan 71 B

Postadress

901 86 Umeå

Organisationsnummer

202100-2460

Följ oss