Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Algblomningar i Sundsvall och Härnösands kommuner

Gröngula och turkosa ansamlingar i vattnet vid en strandkant.

Algblomning. Bilden är tagen vid Källarberget i Tierps kommun.

Det förekommer algblomningar längs kusten. Det är cyanobakterier som blommar och allmänheten bör undvika kontakt med vattnet. Du bör inte bada och inte heller låta din hund vistas nära vattnet.

Detta rapporterar Informationscentralen för Bottniska viken (ICBV) om den 24 augusti 2023.

Informationscentralen har fått in rapporter om algblomningar från:

  • Bergafjärden i Sundsvalls kommun
  • Lungön i Härnösands kommun

Vattnet är grumligt och färgat i gröna eller grönblå färger. På stranden kan det se ut som utspilld turkos målarfärg. Informations­centralen rekommenderar att allmänheten undviker kontakt med vattnet i dessa områden då de sannolikt är cyanobakterier (s.k. blågröna alger) som blommar och dessa kan potentiellt producera alggifter.

Kan se ut som utspilld målarfärg

Då cyanobakterier blommat och håller på att brytas ner kan det se ut som utspilld turkos målarfärg i vattnet och på stränderna. Detta beror på att de gröna pigmenten i dem bryts ner först och kvar blir de blågröna/turkosa pigmenten.

Håll barn och husdjur borta från algerna

Informationscentralen råder allmänheten att undvika bad på platser med algblomning. Det är särskilt viktigt att inte låta barn bada då de kan få i sig algerna genom kallsupar och bli allvarligt sjuka. Husdjur bör också hållas borta från algblomningarna, då de kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka päls och tassar sedan de gått i vattnet.

 

Rapportera om du ser algblomningar eller något annat ovanligt

Rapportera algblomningar till kommunens miljökontor eller direkt till Informationscentralen. Rapportera också till oss om du ser något annat ovanligt i vattnet, som döda djur vid kusten.

Rapportera in händelse eller observation

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Helene Hellmark Knutsson

Besöksadress

Storgatan 71 B

Postadress

901 86 Umeå

Organisationsnummer

202100-2460

Följ oss