Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Algblomning vid Källarberget, Tierps kommun

Grön ansamling i vattnet vid en strandkant och turkosfärgade stenar.

Algblomning i vattnet vid Källarberget, Tierps kommun.

Det förekommer algblomningar i vattnet vid Källarberget i Tierps kommun. Det är cyanobakterier som blommar och allmänheten bör undvika kontakt med vattnet. Du bör inte bada och inte heller låta din hund vistas nära vattnet.

Detta rapporterar Informationscentralen för Bottniska viken (ICBV) om den 23 augusti 2023.

Informationscentralen har fått in rapporter om algblomningar från Källarberget i Tierps kommun.

Vattnet är grumligt och färgat i grön eller grönblå färger. På stranden kan det se ut som utspilld turkos målarfärg. Informations­centralen rekommenderar att allmänheten undviker kontakt med vattnet i dessa områden då det sannolikt är cyanobakterier (s.k. blågröna alger) som blommar. Dessa kan potentiellt producera alggifter.

Kan se ut som utspilld målarfärg

Då cyanobakterier blommat och håller på att brytas ner kan det se ut som utspilld turkos målarfärg i vattnet och på stränderna. Detta beror på att de gröna pigmenten i dem bryts ner först och kvar blir de blågröna/turkosa pigmenten.

Håll barn och husdjur borta från algerna

Informationscentralen råder allmänheten att undvika bad på platser med algblomning. Det är särskilt viktigt att inte låta barn bada då de kan få i sig algerna genom kallsupar och bli allvarligt sjuka. Husdjur bör också hållas borta från algblomningarna, då de kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka päls och tassar sedan de gått i vattnet.

Rapportera om du ser algblomningar eller något annat ovanligt

Rapportera algblomningar till kommunens miljökontor eller direkt till Informationscentralen. Rapportera också till oss om du ser något annat ovanligt i vattnet, som döda djur vid kusten.

Rapportera in händelse eller observation

Kontakt

Landshövding

Helene Hellmark Knutsson

Besöksadress

Storgatan 71 B

Postadress

901 86 Umeå

Organisationsnummer

202100-2460

Följ oss