Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Fortsatta algblomningar i Färnsvik, Kramfors kommun

Grön ansamling i vattnet vid en strandkant.

Grön ansamling vid strandkanten i Färnsvik, Kramfors kommun. Foto: Anette Agrell.

I Färnsviken i Kramfors kommun förekommer fortsatt algblomning. Allmänheten bör undvika kontakt med vattnet. Du bör inte bada och inte heller låta din hund vistas nära vattnet.

Detta rapporterar Informationscentralen för Bottniska viken (ICBV) om den 22 augusti 2023.

Informationscentralen har under dagen fått in en ytterligare rapport om algblomningar från Färnsvik i Kramfors kommun, utöver den rapport som inkom under föregående vecka.

Vattnet är grumligt och färgat i gröna eller grönblå färger. Informations­centralen rekommenderar att allmänheten undviker kontakt med vattnet i dessa områden, då det sannolikt är cyanobakterier (s.k. blågröna alger) som blommar och dessa potentiellt kan producera alggifter.

Håll barn och husdjur borta från algerna

Informationscentralen råder allmänheten att undvika bad på platser med algblomning. Det är särskilt viktigt att inte låta barn bada då de kan få i sig algerna genom kallsupar och bli allvarligt sjuka. Husdjur bör också hållas borta från algblomningarna, då de kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka päls och tassar sedan de gått i vattnet.

Rapportera om du ser algblomningar eller något annat ovanligt

Rapportera algblomningar till kommunens miljökontor eller direkt till Informationscentralen. Rapportera också till oss om du ser något annat ovanligt i vattnet, som döda djur vid kusten.

Rapportera in händelse eller observation

Kontakt

Landshövding

Helene Hellmark Knutsson

Besöksadress

Storgatan 71 B

Postadress

901 86 Umeå

Organisationsnummer

202100-2460

Följ oss