Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Algblomningar i Härnösand, Umeå och Kramfors kommuner

Grön ansamling i vattnet vid en strandkant.

Foto på algblomning vid Lövöudden, Umeå kommun.

Det förekommer algblomningar med cyanobakterier längs kusten i flera kommuner. Allmänheten bör undvika kontakt med vatten där det finns tecken på algblomning. Särskilt viktigt är att barn och hundar inte vistas i vattnet.

Detta rapporterar Informationscentralen för Bottniska viken (ICBV) om den 21 augusti 2023.

Informationscentralen har fått in rapporter om algblomningar från:

  • Svenskär i Härnösands kommun
  • Holmsund i Umeå kommun
  • Norrmjöle i Umeå kommun
  • Måviken i Kramfors kommun

Vattnet är grumligt och färgat i gröna eller grönblå färger. Informations­centralen rekommenderar att allmänheten undviker kontakt med vattnet i dessa områden, då det sannolikt är cyanobakterier som blommar. Dessa kan potentiellt producera gifter.

Umeå marina forskningscentrum har tagit prover vid Örefjärden och Gaviksfjärden under vecka 33. Inga ytansamlingar har påträffats, men det har funnits cyanobakterier i vattenmassan. I båda fjärdarna hittades knippvattenblom (Aphanizomenon sp.), Dolichospermum sp. och katthårsalg (Nodularia spumigena). Vi bedömer därför att det sannolikt är dessa arter som blommar längs kusten.

Håll barn och husdjur borta från algerna

Informationscentralen råder allmänheten att undvika bad på platser med algblomning. Det är särskilt viktigt att inte låta barn bada då de kan få i sig algerna genom kallsupar och bli allvarligt sjuka. Husdjur bör också hållas borta från algblomningarna, då de kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka päls och tassar sedan de gått i vattnet.

Rapportera om du ser algblomningar eller något annat ovanligt

Rapportera algblomningar till kommunens miljökontor eller direkt till Informationscentralen. Rapportera också till oss om du ser något annat ovanligt i vattnet, som döda djur vid kusten.

Rapportera in händelse eller observation

Kontakt

Landshövding

Helene Hellmark Knutsson

Besöksadress

Storgatan 71 B

Postadress

901 86 Umeå

Organisationsnummer

202100-2460

Följ oss