Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Läget i Bottniska viken vecka 33: Inga nya rapporter om algblomningar och prognos inför helgen

Grön ansamling i vattnet vid en strandkant.

Det har inte kommit in några nya rapporter om algblomningar under slutet av veckan. Väderprognos från SMHI visar dock på soligt väder i helgen och nya algblomningar kan därför uppstå. Om du ser tecken på algblomning bör du undvika kontakt med vattnet och eventuella inlandflutna algmassor.

Detta rapporterar Informationscentralen för Bottniska viken (ICBV) om den 18 augusti 2023.

I början av veckan kom det in flertalet rapporter om algblomningar i Norra Kvarken och Bottenhavet. Dessa bedömdes bestå av cyanobakterer (s.k. blågröna alger). Det har inte kommit in några nya rapporter under senare delen av veckan.

Prognos inför helgen

Ett högtryck över norra Skandinavien ger under fredagen mestadels lugna vindförhållanden. I söder lite mer vind, ostlig. Med soligt och vindstilla väder finns det förutsättningar för att alger kan växa till och lokala algblomningar kan uppstå. Om du ser tecken på algblomning bör du undvika bad och inte låta husdjur vistas vid vattnet.

Håll barn och husdjur borta från algerna

Informationscentralen råder allmänheten att undvika bad på platser med algblomning. Det är särskilt viktigt att inte låta barn bada då de kan få i sig algerna genom kallsupar och bli allvarligt sjuka. Husdjur bör också hållas borta från algblomningarna, då de kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka päls och tassar sedan de gått i vattnet.

 

Rapportera om du ser algblomningar eller något annat ovanligt

Rapportera algblomningar till kommunens miljökontor eller direkt till Informationscentralen. Rapportera också till oss om du ser något annat ovanligt i vattnet, som döda djur vid kusten.

Rapportera in händelse eller observation

Kontakt

Landshövding

Helene Hellmark Knutsson

Besöksadress

Storgatan 71 B

Postadress

901 86 Umeå

Organisationsnummer

202100-2460

Följ oss