Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Läget i Bottniska viken vecka 32: Algblomning i Örnsköldsviks kommun och prognos inför helgen

Gröna stråk i vattnet vid en strandkant.

Algblomning i form av gröna stråk längs strandkanten. Foto taget vid Svartsundet i Skagshamn i Örnsköldsviks kommun.

Informationscentralen har under torsdagen fått in en rapport om en algblomning vid Skagshamn i Örnsköldsviks kommun. Vi bedömer att det troligen handlar om cyanobakterier och råder allmänheten att undvika kontakt med vattnet. Du bör inte bada och inte heller låta din hund vistas nära vattnet.

Detta rapporterar Informationscentralen för Bottniska viken (ICBV) om den 11 augusti 2023.

Informationscentralen har fått in rapport om algblomning från:

  • Svartsundet vid Skagshamn i Örnsköldsviks kommun.

Vattnet är grumligt och färgat grönt och det bildas stråk på ytan. Alger syntes i hela Svertsundet men det blev ansamlat längs stranden.

Informations­centralen rekommenderar att allmänheten undviker kontakt med vattnet i detta område samt med andra vatten som visar tecken på algblomning. Inga prov har tagits men med tanke på tidpunkten bedömer vi att det troligen handlar om cyanobakterier (så kallade blågröna alger) och dessa kan producera alggifter.

Håll barn och husdjur borta från algerna

Informationscentralen råder allmänheten att undvika bad på platser med algblomning. Det är särskilt viktigt att inte låta barn bada då de kan få i sig algerna genom kallsupar och bli allvarligt sjuka. Husdjur bör också hållas borta från algblomningarna, då de kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka päls och tassar sedan de gått i vattnet.

Prognos inför helgen

Väderprognos från SMHI visar att ytterligare regn rör sig upp norrut över området
under helgen. Det väntas även vindar upp till 12 m/s. Förutsättningarna för algtillväxt och uppkomst av algblomningar blir därför sämre. Som vanligt är det bra att kolla vattnet innan man släpper ner barn och hundar eller själv badar.

Rapportera om du ser algblomningar eller något annat ovanligt

Rapportera algblomningar till kommunens miljökontor eller direkt till Informationscentralen. Rapportera också till oss om du ser något annat ovanligt i vattnet, som döda djur vid kusten.

Rapportera in händelse eller observation

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Helene Hellmark Knutsson

Besöksadress

Storgatan 71 B

Postadress

901 86 Umeå

Organisationsnummer

202100-2460

Följ oss