Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Läget i Bottniska viken vecka 31: inga kustnära algblomningar inrapporterade samt prognos inför helgen

Stenstrand.

Under veckan har inga misstankar om kustnära algblomningar rapporterats. Väderprognosen för helgen visar på ostadigt väder med lokalt kraftiga skurar, men också en del sol.

Detta rapporterar Informationscentralen för Bottniska viken (ICBV) om den 4 augusti 2023.

Informationscentralen har inte fått in några rapporter om kustnära blomningar under veckan. Det kan bero på att vädret varit ostadigt med regn och blåst. På grund av det mulna vädret har det inte varit möjligt att göra prognoser för algblomning i utsjön inom SMHI:s övervakning av algsituationen via satellitbilder.

Håll barn och husdjur borta från algerna

Informationscentralen råder allmänheten att undvika bad på platser med algblomning. Det är särskilt viktigt att inte låta barn bada då de kan få i sig algerna genom kallsupar och bli allvarligt sjuka. Husdjur bör också hållas borta från algblomningarna, då de kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka päls och tassar sedan de gått i vattnet.

Prognos inför helgen

Det är fortsatt ganska svalt för årstiden och under fredagen väntas ostadigt väder. Från norra Bottenhavet och norrut lokalt kraftiga skurar. Under en stor del av helgen mest uppehåll och en hel del sol, men sent på söndagen mulnande och regn från sydost. Som vanligt är det bra att kolla vattnet innan man släpper ner barn och hundar eller badar själv.

Rapportera om du ser algblomningar eller något annat ovanligt

Rapportera algblomningar till kommunens miljökontor eller direkt till Informationscentralen. Rapportera också till oss om du ser något annat ovanligt i vattnet, som döda djur vid kusten.

Rapportera in händelse eller observation

Kontakt

Landshövding

Helene Hellmark Knutsson

Besöksadress

Storgatan 71 B

Postadress

901 86 Umeå

Organisationsnummer

202100-2460

Följ oss