Aktuella vädervarningar i Västerbottens länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Läget i Bottniska viken vecka 30: algblomning i Luleå skärgård och prognos inför helgen

Grön ansamling i vattnet vid en strandkant.

I Luleå skärgård förekommer en algblomning. Allmänheten bör undvika kontakt med vattnet. Du bör inte bada och inte heller låta din hund vistas nära vattnet.

Detta rapporterar Informationscentralen för Bottniska viken (ICBV) om den 28 juli 2023.

Informationscentralen har fått in en rapport om algblomning vid ön Lågören i Luleå skärgård.

Vattnet är färgat i en tydlig grön färg. Informations­centralen rekommenderar att allmänheten undviker kontakt med vattnet i detta område. Vistas man på närliggande öar bör man kolla vattnet före man badar eller släpper ner hunden till stranden.

Håll barn och husdjur borta från algerna

Informationscentralen råder allmänheten att undvika bad på platser med algblomning. Det är särskilt viktigt att inte låta barn bada då de kan få i sig algerna genom kallsupar och bli allvarligt sjuka. Husdjur bör också hållas borta från algblomningarna, då de kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka päls och tassar sedan de gått i vattnet.

Prognos inför helgen

Ett lågtryck med regn och vind kommer in över Bottniska viken under helgen. Förutsättningarna för algblomningar blir därför sämre. Som vanligt är det bra att kolla vattnet innan man släpper ner barn och hundar eller själv badar.

Rapportera om du ser algblomningar eller något annat ovanligt

Rapportera algblomningar till kommunens miljökontor eller direkt till Informationscentralen. Rapportera också till oss om du ser något annat ovanligt i vattnet, som döda djur vid kusten.

Rapportera in händelse eller observation

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Helene Hellmark Knutsson

Besöksadress

Storgatan 71 B

Postadress

901 86 Umeå

Organisationsnummer

202100-2460

Följ oss