Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Läget i Bottniska viken vecka 30: misstänkt algblomning i Björköfjärden i Sundsvalls kommun

Grön ansamling i vattnet vid en strandkant.

Vid Borgasand, Björköfjärden, i Sundsvalls kommun förekommer en misstänkt algblomning. Allmänheten bör undvika kontakt med vattnet. Du bör inte bada och inte heller låta din hund vistas nära vattnet.

Detta rapporterar Informationscentralen för Bottniska viken (ICBV) om den 24 juli 2023.

Informationscentralen har fått in en rapport om en algblomning vid stranden Borgasand i Björköfjärden i Sundsvalls kommun. Det ser ut som ljusgröna ansamlingar på ytan. Informations­centralen bedömer att det troligen rör sig om cyanobakterier och rekommenderar att allmänheten undviker kontakt med vattnet i detta område.

SMHI:s övervakning av algsituationen via satellitbilder visar att det förekommer ytansamlingar av alger i utsjön i Bottenhavet. Dessa driver än så länge inte nämnvärt men kan framöver börja driva in mot kusten.

Håll barn och husdjur borta från algerna

Informationscentralen råder allmänheten att undvika bad på platser med algblomning. Det är särskilt viktigt att inte låta barn bada då de kan få i sig algerna genom kallsupar och bli allvarligt sjuka. Husdjur bör också hållas borta från algblomningarna, då de kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka päls och tassar sedan de gått i vattnet.

Rapportera om du ser algblomningar eller något annat ovanligt

Rapportera algblomningar till kommunens miljökontor eller direkt till Informationscentralen. Rapportera också till oss om du ser något annat ovanligt i vattnet, som döda djur vid kusten.

Rapportera in händelse eller observation

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Helene Hellmark Knutsson

Besöksadress

Storgatan 71 B

Postadress

901 86 Umeå

Organisationsnummer

202100-2460

Följ oss