Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Läget i Bottniska viken vecka 29: algblomning utanför Öregrund och prognos inför helgen

Grön ansamling i vattnet vid en strandkant.

Det förekommer en algblomning i Öregrundsgrepen utanför Öregrund i Östhammars kommun. Det är cyanobakterier som blommar och allmänheten bör undvika kontakt med vattnet. Du bör inte bada och inte heller låta din hund vistas nära vattnet.

Detta rapporterar Informationscentralen för Bottniska viken (ICBV) om den 21 juli 2023.

Informationscentralen har fått in en rapport om en algblomning från Öregrundsgrepen utanför Öregrund i Östhammars kommun.

Vattnet är grumligt och färgat i beige och ljusgröna färger. På ytan ligger något som ser ut som barr. Detta är cyanobakterien Aphanizomenon sp. Utifrån bilder kan man även ana cyanobakterien Dolichospermum sp. Dessa arter kan potentiellt producera toxiner i Bottniska viken. För att vara på den säkra sidan så rekommenderar Informations­centralen att allmänheten undviker kontakt med vattnet i dessa områden.

Håll barn och husdjur borta från algerna

Informationscentralen råder allmänheten att undvika bad på platser med algblomning. Det är särskilt viktigt att inte låta barn bada då de kan få i sig algerna genom kallsupar och bli allvarligt sjuka. Husdjur bör också hållas borta från algblomningarna, då de kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka päls och tassar sedan de gått i vattnet.

Prognos inför helgen

Det något svalare vädret fortsätter under helgen. I Bottenhavet förväntas vädret bli något stabilare med delvis klart väder. En front med regn berör främst Bottenviken. Förutsättningarna för algblomningar blir därför sämre, speciellt i Bottenviken. Som vanligt är det bra att kolla vattnet innan man släpper ner barn och hundar eller själv badar.

Rapportera om du ser algblomningar eller något annat ovanligt

Rapportera algblomningar till kommunens miljökontor eller direkt till Informationscentralen. Rapportera också till oss om du ser något annat ovanligt i vattnet, som döda djur vid kusten.

Rapportera in händelse eller observation

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Helene Hellmark Knutsson

Besöksadress

Storgatan 71 B

Postadress

901 86 Umeå

Organisationsnummer

202100-2460

Följ oss