Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Läget i Bottniska viken vecka 28: ytterligare algblomningar i Luleå skärgård och prognos inför helgen

Gröna stråk i vattnet vid en strandkant.

Mindre algblomning i form av gröna stråk längs strandkanten. Foto taget vid Lill-Renholmsgrundet i Luleå södra skärgård.

Informationscentralen har under fredagen fått in rapporter om två mindre algblomningar i Luleå skärgård. Vi bedömer att det det troligen handlar om cyanobakterier och råder allmänheten att undvika kontakt med vattnet. Du bör inte bada och inte heller låta din hund vistas nära vattnet.

Detta rapporterar Informationscentralen för Bottniska viken (ICBV) om den 14 juli 2023.

Informationscentralen har fått in rapporter om algblomningar från:

  • Strax utanför Sandöskatan norr om Luleå. Iakttogs på onsdag kväll.
  • Lill-Renholmsgrundet i Luleå södra skärgård. Iakttogs på morgonen fredagen den 14 juli, men försvann under dagen.

Vattnet är grumligt och färgat grönt och det bildas stråk på ytan. Blomningen vid Sandöskatan hade vid iakttagelsen inte nått land, utan befann sig strax utanför Sandöskatan på onsdag kväll. Det är oklart om algerna drev in mot land eller blandades ner i vattenmassan.

Informations­centralen rekommenderar att allmänheten undviker kontakt med vattnet i dessa områden samt med andra vatten som visar tecken på algblomning. Inga prov har tagits men med tanke på tidpunkten bedömer vi att det troligen handlar om cyanobakterier (s.k. blågröna alger) och dessa kan producera alggifter.

Håll barn och husdjur borta från algerna

Informationscentralen råder allmänheten att undvika bad på platser med algblomning. Det är särskilt viktigt att inte låta barn bada då de kan få i sig algerna genom kallsupar och bli allvarligt sjuka. Husdjur bör också hållas borta från algblomningarna, då de kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka päls och tassar sedan de gått i vattnet.

Prognos inför helgen

Lördagen bjuder på stabilt väder över Bottniska viken och nya algblomningar kan därför uppstå lokalt. På söndag kommer ett lågtryck in med regn och mer vind. Förutsättningarna för algtillväxt och uppkomst av algblomningar blir därför sämre. Som vanligt är det bra att kolla vattnet innan man släpper ner barn och hundar eller själv badar.

Rapportera om du ser algblomningar eller något annat ovanligt

Rapportera algblomningar till kommunens miljökontor eller direkt till Informationscentralen. Rapportera också till oss om du ser något annat ovanligt i vattnet, som döda djur vid kusten.

Rapportera in händelse eller observation

Kontakt

Landshövding

Helene Hellmark Knutsson

Besöksadress

Storgatan 71 B

Postadress

901 86 Umeå

Organisationsnummer

202100-2460

Följ oss