Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Läget i Bottniska viken vecka 27: inga kustnära algblomningar rapporterade samt prognos inför helgen

En klippstrand med utsikt över havet.

Under veckan har inga misstankar om kustnära algblomning rapporterats. Väderprognosen för helgen visar att ett högtryck kommer in söderifrån, vilket kan öka algblomningsrisken, men dämpas sedan då nya lågtrycksområden troligen närmar sig från sydväst efter helgen.

Detta rapporterar Informationscentralen för Bottniska viken (ICBV) om den 7 juli 2023.

Informationscentralen har inte fått in några rapporter om kustnära algblomningar i Bottniska viken under veckan. Väderomslaget till svalare temperatur, jämfört med förra veckan, har medfört att de misstänkta algblomningar som rapporterades förra veckan har avtagit och vattnet sannolikt blandats om.

I utsjön har algblomning observerats ett fåtal gånger i Södra Bottenhavet den senaste veckan, inom SMHI:s övervakning av algsituationen via satellitbilder.

Prognos inför helgen

Väderprognosen för fredagen visar att ett lågtryck rör sig mot nordost och försvagas, samidigt som ett högtryck växer in i södra delen av Bottniska viken. Vädret i Bottniska viken kommer under lördag och söndag att vara svagt högtrycksdominerat med mestadels lugna väderförhållanden och enbart spridda skurar, vilket kan öka algblomningsrisken.

I början på nästa vecka ser nya lågtryck dock ut att närma sig ifrån sydväst, då tillsammans med tilltagande vind. Detta dämpar risken för algblomning.

Håll barn och husdjur borta från algerna

Informationscentralen råder allmänheten att undvika bad på platser med algblomning. Det är särskilt viktigt att inte låta barn bada då de kan få i sig algerna genom kallsupar och bli allvarligt sjuka. Husdjur bör också hållas borta från algblomningarna, då de kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka päls och tassar sedan de gått i vattnet.

Rapportera om du ser algblomningar eller något annat ovanligt

Rapportera algblomningar till kommunens miljökontor eller direkt till Informationscentralen. Rapportera också till oss om du ser något annat ovanligt i vattnet, som döda djur vid kusten.

Rapportera in händelse eller observation

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Helene Hellmark Knutsson

Besöksadress

Storgatan 71 B

Postadress

901 86 Umeå

Organisationsnummer

202100-2460

Följ oss