Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Misstänkt algblomning i Storsand i Bjuröklubb och död säl vid Skötgrunnan utanför Bureå, Skellefteå kommun

Ljusbrun hinna i vattnet vid en strandkant.

Den misstänkta algblomningen vid Storsand. Foto: Ulrika Nohlgren

Informationscentralen för Bottniska viken (ICBV) har idag fått in en rapport om en misstänkt algblomning i Storsand i Bjuröklubb i Skellefteå kommun. ICBV bedömer att det kan röra sig om cyanobakterier, och råder därför allmänheten att undvika kontakt med vattnet. Man bör inte bada och inte heller låta hundar vistas nära vattnet. Idag kom det också in en rapport om en död säl vid Skötgrunnan utanför Bureå i Skellefteå kommun.

Detta rapporterar Informationscentralen för Bottniska viken (ICBV) om den 29 juni 2023:

Idag fick ICBV in en rapport om en misstänkt algblomning i Storsand i Bjuröklubb. Det ser ut som ljusbrun målarfärg på vattenytan. ICBV bedömer att det kan röra sig om cyanobakterier. Vi rekommenderar därför att man undviker kontakt med vattnet.

Idag fick ICBV också in en rapport om en död säl vid Skötgrunnan utanför Bureå i Skellefteå kommun. Hittar du döda djur i naturen bör du alltid undvika direktkontakt med djuret av hygieniska skäl och för att minimera risken för överföring av olika typer av smittoämnen. Om du ska hantera döda djur är det lämpligt att skydda dig genom att använda plasthandskar och eventuellt annan skyddsutrustning. Den vanligaste orsaken till att man hittar döda djur är att de har dött naturligt av svält eller sjukdomar.

Håll barn och husdjur borta från algerna

Informationscentralen råder allmänheten att undvika bad på platser med algblomning. Det är särskilt viktigt att inte låta barn bada då de kan få i sig algerna genom kallsupar och bli allvarligt sjuka. Husdjur bör också hållas borta från algblomningarna, då de kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka päls och tassar sedan de gått i vattnet.

Döda sälar

Om du hittar en död säl ska du först och främst vända dig till din kommun som har ansvaret för att hantera sälar på allmänna platser. Ligger sälen på privat mark är det markägarens ansvar att ta hand om sälen. Informationscentralen kan vi svara på frågor om hanteringen av den döda sälen och samordna eventuella insatser. Det är också bra om du rapporterar fyndet till oss på ICBV och Naturhistoriska riksmuseet (NRM) som utför forskning och övervakning på sälar. Om sälen är i gott skick kan NRM vilja ha in den för obduktion.

Rapportera om du ser algblomningar eller något annat ovanligt

Rapportera algblomningar till kommunens miljökontor eller direkt till Informationscentralen. Rapportera också till oss om du ser något annat ovanligt i vattnet, som döda djur vid kusten.

Rapportera in händelse eller observation

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Helene Hellmark Knutsson

Besöksadress

Storgatan 71 B

Postadress

901 86 Umeå

Organisationsnummer

202100-2460

Följ oss