Aktuella vädervarningar i Västerbottens länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Läget i Bottniska viken vecka 25: misstänkt algblomning vid Gullviks havsbad i Örnsköldsviks kommun

Vid Gullviks havsbad i Örnsköldsviks kommun förekommer en misstänkt algblomning. Allmänheten bör undvika kontakt med vattnet. Du bör inte bada och inte heller låta din hund vistas nära vattnet.

Informationscentralen för Bottniska viken har idag, tisdag, fått in en rapport om en misstänkt algblomning vid Gullviks havsbad i Örnsköldsviks kommun. Vattnet är grumligt och färgat i beige och bruna färger. Det flyter även sjok som troligen består av organiskt material och växtdelar. Prov kommer att tas av kommunen på den misstänkta blomningen och skickas till Umeå Marina Forskningscentrum för analys. Informations­centralen rekommenderar att allmänheten undviker kontakt med vattnet i detta område.

Håll barn och husdjur borta från algerna

Informationscentralen råder allmänheten att undvika bad på platser med algblomning. Det är särskilt viktigt att inte låta barn bada då de kan få i sig algerna genom kallsupar och bli allvarligt sjuka. Husdjur bör också hållas borta från algblomningarna, då de kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka päls och tassar sedan de gått i vattnet.

Rapportera om du ser algblomningar eller något annat ovanligt

Rapportera algblomningar till kommunens miljökontor eller direkt till Informationscentralen. Rapportera också till oss om du ser något annat ovanligt i vattnet, som döda djur vid kusten.

Rapportera in händelse eller observation

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Helene Hellmark Knutsson

Besöksadress

Storgatan 71 B

Postadress

901 86 Umeå

Organisationsnummer

202100-2460

Följ oss