Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Läget i Bottniska viken vecka 24: inga algblomningar än så länge samt prognos inför helgen

Informationscentralen för Bottniska viken har ännu inte fått in några rapporter om algblomningar. Väderprognosen för helgen visar på fortsatt varmt väder vilket kan leda till algblomningar.

Informationscentralen har inte fått in några rapporter om kustnära blomningar under veckan. SMHI:s övervakning av algsituationen via satellitbilder visar att det inte heller i utsjön uppstått några ytansamlingar ännu.

Prognos inför helgen

Det högtryck vi upplevt i veckan fortsätter under helgen, speciellt i norra delen av Bottniska viken. Det varma vädret är gynnsamt för algerna. Därför är det bra att kolla vattnet innan man släpper ner barn och hundar eller själv badar.

Håll barn och husdjur borta från algerna

Informationscentralen råder allmänheten att undvika bad på platser med algblomning. Det är särskilt viktigt att inte låta barn bada då de kan få i sig algerna genom kallsupar och bli allvarligt sjuka. Husdjur bör också hållas borta från algblomningarna, då de kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka päls och tassar sedan de gått i vattnet.

Rapportera om du ser algblomningar!

Om det är fint och soligt väder så kan nya algblomningar uppstå. Rapportera algblomningar till kommunens miljökontor eller direkt till Informationscentralen via vår telefonsvarare på nummer 010-225 41 11 eller via mejl icbv@lansstyrelsen.se.

Rapportera om du ser algblomningar eller något annat ovanligt

Rapportera algblomningar till kommunens miljökontor eller direkt till Informationscentralen. Rapportera också till oss om du ser något annat ovanligt i vattnet, som döda djur vid kusten.

Rapportera in händelse eller observation

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Helene Hellmark Knutsson

Besöksadress

Storgatan 71 B

Postadress

901 86 Umeå

Organisationsnummer

202100-2460

Följ oss