Snöfall i Västerbottens länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Läget i Bottniska viken vecka 35: Algblomning inne i Härnösand

Under veckan har det varit lite svalare temperaturer och blåsigare väder. Detta minskar risken för algblomningar. Informationscentralen fick i början av veckan in en rapport om turkost vatten i viken vid Härnösand stad. Informationscentralen bedömer att det är cyanobakterier (så kallade blågröna alger) som blommar och råder allmänheten att undvika kontakt med algerna.

Informationscentralen för Bottniska viken (ICBV) har endast fått in en rapport om kustnära blomningar under veckan. Temperaturerna har varit lite svalare och det har blåst en del vilket inte är optimala förhållanden för tillväxten av alger.

Fortsatt blåsigt under helgen men algblomningar kan uppstå under hösten

Under helgen blir det blåsigt och en del nederbörd, vilket minskar risken för algblomningar. Nya algblomningar kan dock uppstå om det blir soligare och mer vindstilla, då en del av arterna av cyanobakterier kan blomma även vid lägre vattentemperaturer. ICBV uppmanar därför allmänheten att kolla vattnet innan man släpper ner barn och hundar.

Även om badsäsongen är slut kan hundar fortfarande dricka av vattnet eller få i sig alggifter genom att slicka päls och tassar. Även ansamlingar som flutit iland och torkat in kan innehålla alggifter och barn och hundar bör hållas borta från dem. Även om ansamlingarna man ser nu på hösten främst består av döda eller döende cyanobakterier, så kan de fortfarande innehålla gifter. 

Kan likna utspilld målarfärg på stränderna

På hösten får ICBV ofta in rapporter om turkosa ansamlingar längst stränderna. Just den färgen är typiskt för cyanobakterier som är döda eller håller på att dö och brytas ner. Ansamlingarna består ofta av samma arter som brukar blomma under sommaren, men anledningen till förändringen i färg är att de har brutit ner det gröna pigmentet i sina celler. Cyanobakterier innehåller flera olika pigment, som bland annat reflekterar grönt och blått ljus. Detta är anledningen till att de tidigare kallades blågröna alger. När det gröna pigmentet bryts ner så finns bara det blåa kvar.

Algblomning

Kontakt