Snöfall i Västerbottens länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Läget i Bottniska viken fredag vecka 34: Kustnära algblomningar i Bottenhavet

2022-08-26. Informationscentralen för Bottniska viken har under veckan fått in tre rapporter om algblomningar längs kusten i Bottenhavet. ICBV bedömer att det är cyanobakterier som blommar och råder allmänheten att hålla sig borta från vattnet.

Algblomning i Norrfjärden och ansamlingar av döda/döende cyanobakterier i Sundsvall

Under veckan har ICBV fått in två rapporter om algblomningar från Kramfors kommun och en rapport från Sundsvalls kommun. Blomningarna från Kramfors kommun sträckte sig över stora områden. Den ena noterades längst ut i Omnefjärden mellan Lärskären och Ytternäsan samt västra sidan av södra Ulvön och in i Ulvösundet. Den andra täckte större delen av Norrfjärden ända ut till Mjältön. Inget prov har tagits men ICBV gör bedömningen att det är cyanobakterier som blommar och råder därför allmänheten att hålla sig borta från vattnet så länge det ser grönaktigt ut på ytan eller att vattnet är grumligt.

Rapporten som inkom från Sundsvalls kommun bestod av ansamlingar av döda / döende cyanobakterier på stranden. Dessa hade den typiska turkosa färg som man ofta ser på hösten när cyanobakterierna dör och spolas upp på stranden. Även om cyanobakterierna är döda eller håller på att dö kan de fortfarande innehålla gifter. Man bör därför inte låta hundar gå ner till stranden när man ser denna turkosa färg (kan också liknas vid utspilld målarfärg).

Håll barn och husdjur borta från algerna

Informationscentralen råder allmänheten att undvika bad på platser med algblomning. Det är särskilt viktigt att inte låta barn bada då de kan få i sig algerna genom kallsupar och bli allvarligt sjuka. Husdjur bör också hållas borta från algblomningarna, då de kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka päls och tassar sedan de gått i vattnet.

Rapportera om du ser algblomningar!

Om det blir fint och soligt väder så kan algblomningar uppstå. Rapportera algblomningar till kommunens miljökontor eller direkt till Informationscentralen via vårt nya rapporteringsformulär som du fyller i via din telefon (se länk nedan).

Algblomning


Kontakt