Snöfall i Västerbottens länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Läget i Bottniska viken måndag vecka 34: Kustnära algblomningar

2022-08-22. Informationscentralen för Bottniska viken har under helgen fått in två rapporter om algblomningar. Rapporterna inkom från Nordmalingsfjärden, Nordmaling och Mjällomsviken, Kramfors.

Algblomning i Nordmalingsfjärden

Under helgen har ICBV fått in rapporter om algblomningar från Nordmalings kommun och från Kramfors kommun. Blomningen i Mjällomsviken, Kramfors kommun, är från samma område som rapporterades om förra veckan, men nu har det tagit ny fart och sträcker sig över ett större område. ICBV bedömer att det rör sig om cyanobakterier som blommar och råder därför allmänheten att hålla sig borta från vattnet så länge det ser grönaktigt ut på ytan eller att vattnet är grumligt.

Håll barn och husdjur borta från algerna

Informationscentralen råder allmänheten att undvika bad på platser med algblomning. Det är särskilt viktigt att inte låta barn bada då de kan få i sig algerna genom kallsupar och bli allvarligt sjuka. Husdjur bör också hållas borta från algblomningarna, då de kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka päls och tassar sedan de gått i vattnet.

Rapportera om du ser algblomningar!

Om det blir fint och soligt väder så kan algblomningar uppstå. Rapportera algblomningar till kommunens miljökontor eller direkt till Informationscentralen via vårt nya rapporteringsformulär som du fyller i via din telefon (se länk nedan).

Algblomning


Kontakt