Snöfall i Västerbottens länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Läget i Bottniska viken vecka 33: Kustnära algblomningar

2022-08-19. Informationscentralen för Bottniska viken har under veckan fått in flertalet rapporter om algblomningar längs kusten. Prov som togs i måndags har analyserats och bekräftade att det var cyanobakterier som blommade.

Under måndagen inkom rapporter från flera ställen längs kusten och prov togs på blomningarna i Holmsund, Umeå kommun. De har nu analyserats vid Umeå Marina Forskningscentrum och proven visade sig innehålla cyanobakterierna Dolichospermum lemmermanni, Nodularia spumigena samt Aphanizomenon sp. Dessa kan producera gifter och ICBV råder därför allmänheten att hålla sig borta från vattnet så länge det ser grönaktigt ut på ytan eller att vattnet är grumligt.

ICBV har även fått in två ytterligare rapporter om algblomningar. Dessa har inkommit från Långrevet i Täftefjärden samt från Sörmjöle, båda i Umeå kommun. ICBV bedömer att även dessa består av cyanobakterier.

Håll barn och husdjur borta från algerna

Informationscentralen råder allmänheten att undvika bad på platser med algblomning. Det är särskilt viktigt att inte låta barn bada då de kan få i sig algerna genom kallsupar och bli allvarligt sjuka. Husdjur bör också hållas borta från algblomningarna, då de kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka päls och tassar sedan de gått i vattnet.

Prognos inför helgen

Det varma vädret som varit i veckan fortsätter under helgen på de flesta kuststräckor längs med Bottniska viken. Under nästa vecka väntas svalare väder och något tilltagande vindar. Förutsättningarna för algblomningarna är därför fortsatt hög under helgen men blir sämre framåt veckan. Som vanligt är det dock bra att kolla vattnet innan man släpper ner barn och hundar.

Rapportera om du ser algblomningar!

Om det blir fint och soligt väder så kan algblomningar uppstå. Rapportera algblomningar till kommunens miljökontor eller direkt till Informationscentralen via vårt nya rapporteringsformulär som du fyller i via din telefon (se länk nedan).

Algblomning


Kontakt