Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Läget i Bottniska viken torsdag vecka 29: Algblomningar i Söderhamns kommun

En grönfärgad algblomning vid en brygga.

Algblomning vid Sandön i Söderhamns kommun.

2022-07-21. Informationscentralen för Bottniska viken (ICBV) har idag fått in två rapporter om misstänkta algblomningar i Söderhamns kommun. ICBV bedömer att det troligtvis rör sig om cyanobakterier, och råder därför allmänheten att undvika kontakt med vattnet. Man bör inte bada och inte heller låta hundar vistas nära vattnet.

Idag fick Informationscentralen för Bottniska viken in två rapporter om misstänkta algblomningar i Söderhamns kommun. En från Sandön och en från Jonskär. ICBV bedömer att det mest troligt rör sig om cyanobakterier. Vi rekommenderar därför att man undviker kontakt med vattnet.

Håll barn och husdjur borta från algerna

Informationscentralen råder allmänheten att undvika bad på platser med algblomning. Det är särskilt viktigt att inte låta barn bada då de kan få i sig algerna genom kallsupar och bli allvarligt sjuka. Husdjur bör också hållas borta från algblomningarna, då de kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka päls och tassar sedan de gått i vattnet.

Rapportera om du ser algblomningar!

Om det är fint och soligt väder så kan nya algblomningar uppstå. Rapportera algblomningar till kommunens miljökontor eller direkt till Informationscentralen via vårt rapporteringsformulär.

Rapportera in en observation

Döda djur vid kusten

Algblomning

Provtagning av alger eller döda djur

Kontakt