Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Läget i Bottniska viken onsdag vecka 29: Algblomning i Norafjärden, Kramfors kommun

Gröngrumlig algblomning vid vattenytan

Algblomning i Rösättviken i Norafjärden, Kramfors kommun.

2022-07-20. Informationscentralen för Bottniska viken (ICBV) har idag fått in en rapport om en misstänkt algblomning i Norafjärden i Kramfors kommun. ICBV bedömer att det troligtvis rör sig om cyanobakterier, och råder därför allmänheten att undvika kontakt med vattnet. Man bör inte bada och inte heller låta hundar vistas nära vattnet.

Idag fick Informationscentralen för Bottniska viken in en rapport om en misstänkt algblomning i Rösättviken i Norafjärden i Kramfors kommun. Det ser ut som ljusgröna stråk på ytan. ICBV bedömer att det mest troligt rör sig om cyanobakterier. Vi rekommenderar därför att man undviker kontakt med vattnet.

Håll barn och husdjur borta från algerna

Informationscentralen råder allmänheten att undvika bad på platser med algblomning. Det är särskilt viktigt att inte låta barn bada då de kan få i sig algerna genom kallsupar och bli allvarligt sjuka. Husdjur bör också hållas borta från algblomningarna, då de kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka päls och tassar sedan de gått i vattnet.

Fint väder – risk för fler algblomningar

Väderprognosen för resten av veckan visar fint och soligt väder. Det finns då en risk att flera algblomningar uppstår. Nedan hittar du information om hur du kan rapportera in algblomningar till oss.


Döda djur vid kusten

Algblomning

Provtagning av alger eller döda djur


Kontakt