Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Läget i Bottniska viken fredag vecka 28: Inga ytterligare rapporter om kustnära algblomningar

Under slutet av denna vecka har det varit svalare temperaturer och blåsigt väder. Detta minskar risken för algblomningar och Informationscentralen har inte heller fått in några ytterligare rapporter om kustnära blomningar.

Inga rapporter om algblomningar under slutet av veckan

Även om det stundtals varit soligt har det varit klart lägre lufttemperaturer jämfört med början av veckan. Det har även varit blåsigare väder. Dessa förhållanden är inte optimala för tillväxten av alger och Informationscentralen för Bottniska viken (ICBV) har inte heller fått in några rapporter om kustnära blomningar under senare delen av veckan.

SMHI:s övervakning av algsituationen via satellitbilder visar att det uppstått ytansamlingar i södra Bottenhavet under söndagen som sedan växte till fram till på onsdagen. Dessa förväntas dock driva åt nordöst, det vill säga bort från Sveriges kust. Mot slutet av veckan har ökad molnighet försvårat satellitövervakningen. De ostadiga väder som väntar med ökande vind kan blanda ner ytansamlingar i vattnet.

Prognos inför helgen

Ett lågtryck i norr ger svalt och ostadigt väder med en del skurar och lokalt rikliga regnmängder. Från sent på lördag kväll till söndag eftermiddag blir det blåsigt med friska vindar, därefter avtar vinden. Förutsättningarna för algblomningar blir därför sämre. Som vanligt är det dock bra att kolla vattnet innan man släpper ner barn och hundar.

Algblomning

Kontakt