Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Läget i Bottniska viken tisdag vecka 27: algblomningar i Norrbottens län

Informationscentralen för Bottniska viken (ICBV) har fått rapporter om algblomningar i Norrbottens län. Vi bedömer att det är sannolikt är cyanobakterier (s.k. blågröna alger) som blommar och uppmanar allmänheten att undvika kontakt med algerna. Du bör inte bada och inte heller låta hundar vistas nära vattnet.

Under lördagen och början av veckan har ICBV fått in rapporter om algblomningar från följande platser:

  • vid Lannaska på Norra sidan av Seskarö och Stora Hamnskär i Haparanda kommun,
  • vid Säivisnäs, Bodöfjärden och vid öarna Trutskär och Halsön i Kalix kommun,
  • vid ön Klutarna i Piteå kommun,
  • vid ön Småskär i Luleå kommun.

Vattnet är grumligt och färgat i ljusgrön, grön eller grönblå färger. Inga prov har tagits men informationecentralen bedömer att det mest troligen rör sig om cyanobakterier. Vi rekommenderar därför att man undviker kontakt med vattnet.

Håll barn och husdjur borta från algerna

Informationscentralen råder allmänheten att undvika bad på platser med algblomning. Det är särskilt viktigt att inte låta barn bada då de kan få i sig algerna genom kallsupar och bli allvarligt sjuka. Husdjur bör också hållas borta från algblomningarna, då de kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka päls och tassar sedan de gått i vattnet.

Rapportera om du ser algblomningar!

Om det är fint och soligt väder så kan nya algblomningar uppstå. Rapportera algblomningar till kommunens miljökontor eller direkt till Informationscentralen via vårt rapporteringsformulär.

Rapportera in händelse

Läs mer om algblomning

Provtagning av alger eller döda djur

Kontakt