Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Läget i Bottniska viken vecka 27: Inga rapporter om kustnära blomningar

2022-07-08. Denna vecka har det varit svalare temperaturer och blåsigt väder. Detta minskar risken för algblomningar och Informationscentralen har inte heller fått in några rapporter om kustnära blomningar under veckan.

Även om det stundtals varit soligt har det varit klart lägre lufttemperaturer jämfört med förra veckan. SMHI:s tjänst för prognos för yttemperaturer vid hav och kust visar också att temperaturerna i vattnet sjunkit jämfört med förra veckan. Det har även varit mycket blåsigare väder.

Inga rapporter om algblomningar under veckan

Dessa förhållanden är inte optimala för tillväxten av alger och Informationscentralen för Bottniska viken (ICBV) har inte heller fått in några rapporter om kustnära blomningar under veckan.

SMHI:s övervakning av algsituationen via satellitbilder visar att det inte heller i utsjön uppstått några ytansamlingar ännu. Under veckan har det varit alger nere i vattenmassan i södra Bottenhavet (risk för ytansamling), men de har inte kommit upp till ytan eller vuxit till i någon större omfattning.

Prognos inför helgen

En sval och lite ostadig period väntar. Lågtryck kommer in och ger regn i Bottenhavet under lördagen och skurar i Bottenviken under söndagen. Förutsättningarna för algblomningar blir därför sämre. Som vanligt är det dock bra att kolla vattnet innan man släpper ner barn och hundar.

Algblomning

Kontakt