Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Läget i Bottniska viken vecka 26: algblomningar i Norrbottens och Västernorrlands län

2022-07-01. Informationscentralen för Bottniska viken (ICBV) har fått rapporter om algblomningar i Norrbottens och Västernorrlands län. Vi bedömer att det är sannolikt är cyanobakterier (s.k. blågröna alger) som blommar och uppmanar allmänheten att undvika kontakt med algerna. Man bör inte bada och inte heller låta hundar vistas nära vattnet.

Under gårdagen och idag har ICBV fått in rapporter om algblomningar från följande platser:

- Gullviks havsbad i Örnsköldsviks kommun
- Ullångersfjärden utanför Mjältön i Kramfors kommun
- Lassöviken, Njurunda i Sundsvalls kommun
- Bredviken och Santasaaris östra strand i Haparanda kommun
- Ryssbält, Storön i Kalix kommun
- Lossen, Jämtön i Luleå kommun

Vattnet är grumligt och färgat i beige, grön eller grönblå färger. Inga prov har tagits men ICBV bedömer att det mest troligen rör sig om cyanobakterier. Vi rekommenderar därför att man undviker kontakt med vattnet.

Håll barn och husdjur borta från algerna

Informationscentralen råder allmänheten att undvika bad på platser med algblomning. Det är särskilt viktigt att inte låta barn bada då de kan få i sig algerna genom kallsupar och bli allvarligt sjuka. Husdjur bör också hållas borta från algblomningarna, då de kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka päls och tassar sedan de gått i vattnet.

Rapportera om du ser algblomningar!

Om det är fint och soligt väder så kan nya algblomningar uppstå. Rapportera algblomningar till kommunens miljökontor eller direkt till Informationscentralen via mejl icbv@lansstyrelsen.se. Du får gärna använda vårt nya rapporteringsformulär som du fyller i via din telefon (se länk i Kontaktruta nedan).

Prognos inför helgen

Enligt SMHI:s algkarta finns det tydliga ytansamlingar i Egentliga Östersjön. Ännu har dock inga ytansamlingar noterats i utsjön i Bottenhavet.

Det kan bli regnskurar på lördag men soligt väder om än något svalare lufttemperaturer på söndag. Förutsättningarna för algblomningar blir därför något sämre. Lokalt kan dock vädret vara tillräckligt gynnsamt för alger så det är bra att kolla vattnet innan man släpper ner barn och hundar.

Algblomning 

Kontakt