Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Hållbara Västerbotten: Harvest skördar fossilfritt lokalproducerat i centrala Umeå

Daniel Remes, Ellen Bergström och Tobias Remes är trion i Harvest. Foto: Privat

Daniel Remes, Ellen Bergström och Tobias Remes är trion i Harvest. Foto: Privat

Passionen för mat och drivkraften att göra världen lite bättre fick trion Ellen Bergström, Daniel Remes och Tobias Remes att vilja prova mätta Umeåborna med lokalproducerad mat.

Arbetet med att starta upp Harvest mathubb med hydroponisk och närodlad mat startade för ett år sedan och när det snart är dags för den första leveransen av grödor så har mycket hänt. Först kammade trion hem en utmärkelse från Uminova i energibesparingstävlingen Energi Solution Challenge. Kort därefter prisbelönades Harvest genom Polarbröds Anna Borgeryds minnesfond som stöttar initiativ kring vad Anna kallade uthållighetsförsörjning.

- Det var superärofyllt att få ta emot det och väldigt tacksamt med den ekonomiska hjälpen för att få Harvest i rullning, berättar Ellen Bergström.

Hydroponisk odling vid tågstation

Konceptet handlar helt enkelt om att närodla mat i tätbefolkade områden där de odlade grödorna hämtas upp av kunden vid utlämningsstället på Östra Station. På så sätt minskar dessutom transporterna och behovet av emballage.

Grödorna, som i slutet av 2020 såddes för första gången i containern vid NUS, odlas hydroponiskt - det vill säga odling utan jord i näringsberikat vatten och med LED-belysning. De skördas sedan varje vecka och hämtas upp av kunderna via beställningar på webben i färdigpackade grönsakskassar.

Hållbarhet och mat drivkrafterna

Allmänheten involverades tidigt i arbetet med Harvest, och målet är att medlemmarna framöver ska kunna vara delaktiga i vilka sorters grönsaker som ska odlas.

- Vi vill att de som handlar grönsakerna ska vara involverade och påverka vad som odlas. Många tilltalas av idén att vara självförsörjande, men alla har inte möjlighet till det. Känslan vi vill skapa är att "det här är min odling, men den sköts av någon annan", förklarar Ellen vars passion till mat varit en stor drivkraft i genomförandet av Harvest.

- Daniel och Tobias har också alltid velat göra världen till ett bättre ställe. Våra gemensamma drivkrafter gjorde att vi tittade på vad vi kan göra för att påverka vår miljö och hälsa. Svaret var: mat!

Så småningom är målet för Harvest att växa och kunna erbjuda fler människor de stadsodlade grödorna, och eventuellt ta steget till att expandera till stadsnära frilandsodlingar i åkermark.

- Vi vill visa att det faktiskt går att odla mat i Umeå!

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Helene Hellmark Knutsson

Besöksadress

Storgatan 71 B

Postadress

901 86 Umeå

Organisationsnummer

202100-2460

Följ oss