Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Så upphandlar du klimatsmarta transporter på bästa sätt

Det kan vara snårigt för offentliga aktörer att upphandla fossilfria transporter. Vad ska man tänka på? En seminarieserie om upphandling ska både inspirera och räta ut knutarna.
Det var planerat att bli en tredelad föreläsningsserie med tillhörande workshopar. Men intresset visade sig vara så stort för upphandling av klimatsmarta transporter, att workshoparna fick ställas in - det hade helt enkelt blivit lite för rörigt i de digitala samtalsrummen. Man kanske kan se det stora intresset som att ämnet ligger rätt i tiden och att det finns mycket att lära på området.
- Genom att efterfråga klimatsmarta transporter i upphandlingar kan kommuner och andra offentliga organisationer vara med och påverka omställningen av transportsektorn. Offentliga organisationer köper transporter för stora summor varje år och har därmed en viktig roll. Men många vittnar om att det är svårt och att de som ansvarar för upphandlingar behöver mer kunskap om förnybara drivmedel och hållbara transporter. Vi vill genom seminarieserien bidra till att höja kompetensen hos kommunerna i länet, säger Hanna Sundén, projektledare på Fossilfria transporter i norr.
Serien anordnas som ett samarbete mellan Fossilfria transporter i norr och projektet Förnybart i tanken. Den första delen hölls i torsdags, den 18 februari. Där fokuserade Maria Losman från Ecoplan in Medio – tillsammans med Lena Jonsson från Biofuel Region och Fredrik Alm från Region Jämtland/Härjedalen – på grunderna för klimatsmart upphandling, alltså hur och varför.
- Det är bra att göra prioriteringar. Börja med att upphandla där resandet är själva huvudsaken – som bud, bilpooler och posttjänster, tipsar Maria Losman.
För kommunerna är det viktigt att både vara tydliga med vad de efterfrågar och att därefter kunna följa upp de krav som de ställer.
- En fallgrop är att ställa för svårbegripliga krav eller för många och komplexa krav. Det är viktigt att leverantörerna förstår vad som efterfrågas i upphandlingen. En annan fallgrop är försök att vara teknikneutral. Det får oftast inte den effekt som man önskar. Det är bättre att göra en bra marknadsundersökning för att till exempel få veta vilka förnybara drivmedel som är tillgängliga, och sedan efterfråga just det, säger Hanna Sundén.
Fråga först och ställ krav sedan är alltså ett tips. Nu är förhoppningen att seminarieserien kommer att öka de gröna upphandlingarna i länet.
- Vi hoppas att deltagarna får med sig kunskaper om hur de kan ställa krav i upphandlingar, hur de kan följa upp dessa och att de har fått inspiration om hur andra har jobbat. Vi hoppas också att det leder till att fler organisationer ställer krav som har en positiv inverkan på klimatet och att det i sin tur bidrar till att minska utsläppen från transporter i länet, sammanfattar Hanna Sundén.
Första delen i serien ser du här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
De andra två delarna i seminarieserien kommer att hållas den 2 mars och den 16 mars.