18 aug 2019 klocka 13.00 - 14.00

Guidning i unik bränd skog

Välkommen på en guidad rundvandring i den naturvårdsbrända gammelskogen i Stavalidens naturreservat utanför Åmsele.

Andreas Garpebring, Länsstyrelsen, visar den brända skogen och berättar om områdets naturvärden och om brandens ekologiska roll i skogen. Guidningen är gratis och öppen för alla. 

Tid: söndag 18 augusti, guidning i reservatet 13.00–14.00. Se avresetid för bussar nedan.

Plats: Stavalidens naturreservat utanför Åmsele

Transport

Gemensam transport med minibussar från Umeå med stopp i Vindeln och Åmsele. Föranmälan krävs för plats i minibuss. Begränsat antal platser. Sista anmälningsdag är måndag 12 augusti.

Restiden enkel väg från Umeå är dryga två timmar.

Avresa bussar

  • Umeå, utanför Länsstyrelsens huvudingång 10.30
  • Vindeln, busstationen 11.30
  • Åmsele, vid mataffären 12.15

Återresa

  • Påbörjas 14.15

Det går även bra att ansluta i egen bil, men sista vägbiten är i relativt dåligt skick och det är ont om parkeringsplatser i reservatet. Välj vägen in till reservatet från norr (via Holmträsk), den söderifrån är i dåligt skick.

Utrustning

Rundvandringen sker i relativt lättgången terräng, men utanför stigar och leder. Kängor/stövlar rekommenderas. Det är en hel del sot i skogen så ta inte kläder som du är rädd att smutsa ner.

Ta med eget fika/fältlunch.

Hitta hit

Stavaliden ligger utanför Åmsele. Om du kommer med egen bil, ta vägen in till reservatet från norr (via Holmträsk), den söderifrån är i dåligt skick.

Mer om Stavaliden

Stavalidens naturreservat består av mycket gamla och nästan helt orörda tallskogar. Här finns tallar som är närmare 500 år och som överlevt minst tre bränder. Den senaste vildbranden i reservatet inträffade på 1830-talet.

Sedan dess har skogen blivit allt mer mörk och sluten då granen vandrat in och vuxit upp i reservatet. Sommaren 2018 genomförde Länsstyrelsen en kontrollerad naturvårdsbränning i delar av Stavalidens naturskogar.

Bränningen är unik i Sverige då den utfördes i en skog med mycket höga naturvärden och designades så att den både bevarar naturvärdena samtidigt som den återställer skogen till vad den en gång var – en öppen och gles brandpräglad tallskog. Bränningen genomfördes som en del i det EU-finansierade projektet Life taigalänk till annan webbplats.

Stavalidens naturreservat

VAR: Stavalidens naturreservat

KOSTNAD: Ingen kostnad

SISTA ANMÄLNINGSDAG: 15 aug 2019

Anmäl dig till bussresan

Kommer du med egen bil? Då behöver du inte anmäla dig.

Kontakt