Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Corona och Länsstyrelsens stugor

Länsstyrelsens stugor står öppna för besökare, men vi uppmanar dig som nyttjar våra anläggningar att ta stort eget ansvar.

Röd stuga i skog.

Lappstugan i Brattikens naturreservat.

Precis som förra året väntas många besökare till fjällen och länets naturreservat i sommar. På grund av pandemin råder fortfarande andra förutsättningar än i vanliga fall.

Länsstyrelsens stugor, kojor och rastskydd fyller en viktig funktion för fjällsäkerheten och hålls därför fortsatt öppna. Om du nyttjar dem uppmanar vi till stort eget ansvar.

Hitta nya områden och bidra till att sprida besökstrycket

Välj gärna att övernatta i tält istället för stuga och ta chansen att utforska mindre kända leder och områden. På så sätt bidrar du till att minska risken för trängsel. Länsstyrelsen har under flera år rustat upp fjällederna och även de mindre kända är nu i gott skick. Längs lederna finns broar, skyltar och anordningar som underlättar vandringen och lederna tar dig genom storslagna miljöer på ett säkert sätt.

Vi rekommenderar kortare turer eller att du har en plan för om vandringen behöver avbrytas, tänk i etapper. Kom även ihåg att lämna färdmeddelande innan du ger dig ut.

Tänk på det här om du nyttjar våra anläggningar:

  • De går inte att boka.
  • Ta med tält som alternativ om stugan skulle vara upptagen.
  • Det finns begränsade möjligheter att hålla god hygien.
  • Anläggningarna städas endast av gästerna själva.
  • Bidra genom att städa med såpvatten både inför och efter din övernattning.

Mer om Länsstyrelsens anläggningar

I ett antal naturreservat och längs de statliga fjällederna finns öppna stugor, kojor och rastskydd som förvaltas av Länsstyrelsen. De fyller en viktig funktion för säkerheten och tillgängligheten till naturen.

Länsstyrelsens stugor, kojor och rastskydd Länk till annan webbplats.

Hitta vandringsleder, stugor och naturreservat i Naturkartan

Kontakt