Paubäcken

Paubäcken är ett av de större biflödena till Umeälven. Bäcken hyser dessutom ett av Sveriges och Europas största bestånd av flodpärlmussla.
I Paubäcken finns en halv miljon flodpärlmusslor. Flodpärlmusslan är det djur i Sverige som kan bli allra äldst, hela 250 år. Flodpärlmusslan är starkt hotad och har höga krav på sin miljö, bland annat är den beroende av öring som värddjur under dess larvstadium. Därför visar den rika förekomsten av musslor att Paubäcken är ett förhållandevis rent vattendrag där de ekologiska samspelen mellan arter fungerar.
Besök området
Paubäcken och det kringliggande området är ett fint utflyktsmål med kojor, grillplatser och stigar. Hit kommer man för bäcken och fisket, men även för att se spåren från flottningsepoken, för att plocka bär och svamp eller bara för att uppleva naturen.
Vid reservatets informationsplats nära Pauträsk finns en flottarkoja och en flottningsdamm med bro över bäcken.

Flodpärlmusslor.
Flodpärlmusslan – miljöarkiv, indikatorart, nyckelart
- Flodpärlmusslas höga ålder gör att den kan användas som ett miljöarkiv. Man kan med studier av skalets tillväxt och sammansättning rekonstruera historiska förändringar i vattenmiljön – försurning, övergödning, miljögifter, klimatförändringar.
- Flodpärlmusslan kan ses som en indikator på vatten med hög ekologisk status eftersom miljökraven hos livskraftiga populationer gör att det finns goda levnadsförutsättningar för många andra arter i vattendraget.
- Den är en nyckelart i och med att den har direkt betydelse för andra vattenlevande organismer genom att den, liksom andra musslor, renar vattnet och att dess skal utgör substrat för andra organismer

Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Välkommen att besöka Paubäcken. Tänk på att det inte är tillåtet att:
- göra åverkan på berg eller mark, till exempel genom att måla, borra, rista, hacka, gräva eller omlagra,
- fälla, flytta, ta bort eller på annat sätt skada levande eller döda träd eller buskar, såväl stående som liggande. Undantag gäller för att ta torra kvistar för att använda till lägereld,
- störa djurlivet, till exempel genom att klättra i boträd eller medvetet uppehålla sig nära rovfågelbo, lya eller gryt,
- framföra motordrivet fordon annat än på befintliga bilvägar. Undantag gäller för körning på is och för snöskoterkörning vintertid på snötäckt, väl tjälad mark.
Det är förbjudet att utan Länsstyrelsens tillstånd:
- insamla mossor, lavar eller vedsvampar,
- insamla ryggradslösa djur,
- utföra vetenskapliga undersökningar som innebär markering, insamling, fångst eller annan påverkan på naturmiljön,
Undantag från föreskrifterna
Föreskrifterna utgör inte hinder för:
- insamling av enstaka exemplar av arter för artbestämning och dokumentation. Observera dock att insamling av flodpärlmussla och vissa andra arter är reglerad i artskyddsförordningen (2007:845)
Fakta
Bildat: Beslutat 2019 (gällande 2022)
Storlek: 419 hektar
Kommun: Storuman, Lycksele
Skyddsform: Naturreservat, Natura 2000
Hitta hit
Från Lycksele, kör västerut på väg 360 och sväng av mot Pauträsk efter cirka 60 km. Efter 6 km passerar du Paubäckens övre del och naturreservatets informationsplats ligger några hundra meter nedströms.
En annan väg till reservatets mer centrala del går från Lycksele västerut via väg E12. Efter cirka 40 km, sväng av i Blåviksjön och kör ungefär 15 km för att nå reservatet.