Hitta platser för fågelskådning

Sångsvanar.

Passa på att ta del av flyttfåglarnas skådespel när de anländer i tusental på våren. Här tipsar vi om bra platser i naturreservaten för dig som vill skåda fågel.

Flera av reservaten har fågeltorn och plattformar där du kan spana på fåglarna.

Generellt är områdena vid sjöar och deltalandskap mer tillgängliga för fågelskådning. För kustområdena rekommenderas tubkikare och mer erfarenhet.

Naturreservat för fågelskådning:

Nordmaling

Kronören. Ett naturskönt område för dig som vill skåda fågel vid havet. Långroudden är bra för att spana på sträckande sjöfåglar. I vikarna brukar det vara gott om rastande sjöfågel.

Örefjärden-Snöanskärgården. Järnäs udde är en utmärkt plats för att se sträckande fågel. Här passerar bland annat sjöfåglar, lommar och rovfåglar.

Norsjö

Vajsjön. Bara en kilometer från samhället Norsjö ligger Vajsjön. Det rika fågellivet är unikt för en sjö så långt norrut och in i landet. Bästa tiden för ett besök är under vårens högvatten från islossning tills det sjunker undan i början av juni. Det gamla fågeltornet är avstängt tills vidare av säkerhetsskäl, men en hel del fåglar kan ses från marken.

Fågeltornet vid södra Innerviksfjärden.

Skellefteå

Innerviksfjärdarna. Vid de grunda fjärdarna vid Skellefteälvens utlopp finns goda möjligheter att skåda fågel. Fågeltorn finns vid södra Innerviksfjärden och vid Åvikskärret. Från Öberget har du en centralt belägen naturlig utsiktspunkt.

Ostträsket. Norra Västerbottens främsta rastplats för sädgäss och tranor under våren. Dagtid kan hundratals gäss beta på åkrarna väster om sjön, för att till natten ta sin tillflykt till den närbelägna sjöisen. Från fågeltornet kan du spana ut över sjön. Bästa tiden för fågelskådning vid Ostträsket är oftast kring 1 maj.

Gärdefjärden. En viktig rastplats för fåglar under vår- och höstflyttningen. Just nu pågår naturvårdsskötsel för att göra strandängarna ännu mer attraktiva för fåglar, men området är tillgängligt för fågelskådning även under restaureringen. Om du följer stigen från Torpet och norrut kommer du till en plattform för fågelskådning. Fler fågelskådningsanläggningar kommer att byggas sommaren 2021.

Bjuröklubb. Fyrplatsen erbjuder mycket bra sträckfågelskådning. Främst under april passerar stora mängder rovfåglar, tranor, svanar, gäss och småfåglar på sin väg norrut. Bra dagar kan 10 000-tals till 100 000-tals tättingar (småfåglar) passera vid fyren. Bäst läge för tättingar är mulet väder och svaga nordvindar. För rovfåglar och tranor är det bäst med soligt väder och svaga sydvästvindar.

Från början av maj flyttas skådningsfokus till udden Grundskatan. Här kan det passera flera tusen lommar, sjöorrar, alfåglar och andra sjöfåglar.

Upphöjd gruskulle där en mängd personer med kikare står på rad.

Från limpan vid Degernässlätten har du bra utsikt mot åkrarna. Kom ihåg att hålla avstånd till andra i år.

Umeå

Umeälvens delta. En av norra Europas viktigaste rastplatser för våtmarksfåglar. I april kan du se svanar, gäss och tranor. I maj kommer mängder med änder och vadare. Sträckande fåglar kan du spana på från Bergön, där finns även chans att se rovfågel.

På flera platser i Umeälvens delta finns fågeltorn och andra anläggningar för fågelskådning. Rastande fåglar kan du bland annat se från plattformar och torn vid Västerfjärden, Sundshålet, Degernäsbäcken, Stora Tuvan, Holmen och Villanäs. På Stora Tuvan finns även många arter knutna till gamla lövskogar, så som hackspettar, grönsångare, härmsångare och stjärtmes.

Södra Degernässlätten-Sundet. Under mars och april pumpas vatten ut på åkrarna. De fyller delar av åkrarna med vatten för att ge flyttande fåglar en bra mat- och rastplats. Här kan du se rastande svanar, tranor, gäss och rovfåglar.

Vid reservatets huvudentré i norr finns en bilparkering med en upphöjd skådarkulle, "limpan", där du har bra utsikt över området. Den så kallade obsladan nedanför E4:an är också en populär fågelskådningsplats. Efter 15 maj går det även att promenera in till Skärberget mitt på Degernässlätten. Här kan du se flera olika sjöfåglar, vadare och dvärgmåsar.

Storavan. En liten restaurerad fågelsjö vid Stöcke och en bra plats för nybörjare och familjeskådning med barn. Här finns ofta möjlighet att se fåglarna på närmare håll än på andra platser kring Umeå. Väster och söder om sjön finns fina platser för skådning. På våren samlas stora mängder svanar och gäss på åkrarna runt sjön. Det finns även goda chanser att se rovfåglar.

Grössjön. Stadsnära utflyktsmål. Från fågeltornet vid sjön har du bra utsikt och kan under våren få se exempelvis storlom och sångsvan.

Holmöarna. För den mer erfarne fågelskådaren. Här kan du se både havsfåglar och sträckande fåglar. Bra platser för skådning är Lillhällan, Bergudden, Trappudden, Rössgrundet, Holmögadd och Stora Fjäderägg. På Stora Fjäderägg finns en bemannad fågelstation.

Vännäs

Brånsjön. Från mitten av april till mitten av maj är Brånsjön full av rastande flyttfåglar. Många fåglar häckar också vid Brånsjön under försommaren. Från de två fågeltornen har du bra utsikt över sjön.

Tofsvipa.

Tips vid fågelskådning

  • Vill du veta vart fåglarna är just nu? På Artportalen Länk till annan webbplats. kan du se ”dagens fynd” i kartbilden . Klicka på Västerbotten för att se aktuella observationer.
  • Ta med en kikare.
  • Om du har fågelbok, ta med den. Det finns även flera appar för att identifiera fågelarter.
  • Klä dig varmt, det blir fort kallt att stå stilla.
  • Lär dig fågelläten, några i taget, för att träna på att fastställa arterna.

Att tänka på

  • Flera platser är fågelskyddsområden med beträdandsförbud från 1 april. Det betyder att du inte får gå in i områdena. Stigar och fågelskådningsanläggningar hålls öppna även under tiden för beträdandsförbudet. Områdena är tydligt skyltade.
  • Håll avstånd, minst en tranas vingspann (två meter), till andra personer.

Kontakt