Risk för vattenbrist i Värmlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Utvärdering av bidrag till rovdjursavvisande stängsel. Värmlands län 2001-2015

Om publikationen

Löpnummer:
2016:24
Diarienummer:
Inget värde angivet
ISBN/ISSN-nr:
0284-6845
Publiceringsår:
Inget värde angivet
Sidantal:
90
Publikationstyp:
Rapport
Utvärdering av bidrag till rovdjursavvisande stängsel

Syftet med denna utvärdering är att följa upp det bidrag som Länsstyrelsen i Värmland fördelat till fårägare under åren för att bygga rovdjursavvisande stängsel. Syftet är också samla in erfarenheter och synpunkter från fårägare som har rovdjursavvisande stängsel och från länets övriga fårägare.

Under perioden 2001 - 2015 har 296 rovdjursavvisande stängsel byggts i länet med hjälp av bidraget. Av dessa stängsel är minst 233 stycken fortfarande i bruk. Endast 11 % av de rovdjursavvisande stängslen i länet är idag i lika gott skick som när de godkändes vid slutbesiktningen och bedöms ha avsedd effekt.

Mer än hälften av stängslen behöver mer underhåll för att vara i fullgott skick. Resterande 36 % är i ett sådant skick att en större arbetsinsats eller nybyggnation behövs för att de ska ha avsedd effekt.

En klar majoritet av de fårägare som har rovdjursavvisande stängsel skulle rekommendera andra att söka bidrag till stängsel och bedömer också i stor utsträckning att det är värt insatsen att skaffa och ha denna typ av stängsel. Oavsett hur länge man haft sitt stängsel tycker man i hög grad att det varit värt
insatsen.

Kontakt