Aktuella varningsmeddelanden i Värmlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Gärdesgårdar i Värmland

Om publikationen

Löpnummer:
2012:12
Diarienummer:
Inget värde angivet
ISBN/ISSN-nr:
0284-6845
Publiceringsår:
2012
Sidantal:
60
Publikationstyp:
Rapport

Hur ser egentligen en riktig ”Värmlandsgärdesgård” - eller ”Värmlandsskyggård” - ut? Finns det en enhetlig modell, som alltid har använts, som har varit vanlig i hela länet och som är typisk just för Värmland? Svaret på frågan är förstås nej, det finns ingen sådan enhetlig modell. Istället har det funnits en mängd olika varianter, beroende på hur gärdesgården skulle användas och vilket material som fanns tillgängligt vid tiden och på platsen. Tekniken har dessutom ändrats genom historien och även lokala variationer och personliga åsikter har påverkat utseendet.

Den som har ambitionen att idag återuppbygga gärdesgårdar som är historiskt helt korrekta har
därför mycket att fundera över. Hur såg egentligen gärdesgården ut runt inägan på en gård i västra
Värmland på 1700-talet? Hur skilde den sig från en gärdesgård runt en fäbod i norra Klarälvdalen på 1800-talet? Eller en gärdesgård byggd i Bergslagen på 1940-talet? Sådana ställningstaganden kräver en hel del eftertanke.

Så även om denna skrift inte kan användas som ett absolut facit, kan den förhoppningsvis visa på bredden inom gärdesgårdsbyggandet genom tiderna och samtidigt bidra till ett bättre resonemang om hägnadernas historia i Värmland.

Kontakt