Säkerhet vid naturolyckor i Norra Vänerområdet
Området kring Norra Vänern är särskilt utsatt när det gäller naturolyckor som översvämningar, skred, ras och erosion. Länsstyrelsen arbetar tillsammans med nio berörda kommuner inom området för att öka säkerheten och beredskapen för sådana olyckor. En del i arbetet är att identifiera och hantera målkonflikter som utgör hinder för åtgärder som kan öka säkerheten.
Under den senaste tiden har flera händelser i form av skyfall och lokala skred satt fokus på naturolycksrelaterade risker som finns inbyggda i vårt samhälle. Avstängda transportvägar och påverkan på samhällsviktig verksamhet har varit effekten. Länsstyrelsen Värmland arbetar sedan 2023 tillsammans med de mest riskutsatta kommunerna i länet för att identifiera möjligheter att hantera sådana risker. Samarbetet innefattar erfarenhetsutbyte och kompetensutveckling inom bland annat riskhantering och samhällsplanering. I arbetet deltar även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Statens geotekniska institut (SGI).
Kommunerna som ingår i riskområdet Norra Vänern är:
- Hagfors
- Sunne
- Munkfors
- Forshaga
- Kil
- Karlstad
- Grums
- Hammarö
- Kristinehamn
Bakgrund riskområde Norra Vänerområdet
MSB och SGI har i ett regeringsuppdrag från 2021 identifierat 10 särskilda riskområden i Sverige. I dessa riskområden finns komplexa, klimatrelaterade hot mot följande viktiga samhällsvärden:
- människors liv och hälsa
- miljö (skyddade områden och miljöfarlig verksamhet)
- ekonomiska verksamheter
- kulturarv
Riskområden för ras, skred, erosion och översvämning (MSB) Länk till annan webbplats.
Fördjupade analyser av riskområdena
I denna karttjänst kan du se fördjupade analys av vart och ett av de 10 riskområdena. Där kan du också se resultat och analyser från riskområden i alla län och kommuner i landet.
Karttjänst, Riskområden för ras, skred, erosion och översvämning Länk till annan webbplats.
Pilotstudie
Parallellt med länsstyrelsens och de inblandade kommunernas arbete genomför SGI en pilotstudie för att öka farten i klimatanpassningarbetet i hela Sverige. I studien ska SGI tillsammans med berörda aktörer i Norra Vänerområdet identifiera och utveckla ny metodik för klimatanpassning, för att förebygga framför allt skred och erosion. Slutsatserna och erfarenheterna från studien ska konkretiseras och förmedlas till berörda aktörer och till kommuner i övriga riskområden runtom i landet.
Vad händer nu?
Länsstyrelsen, berörda kommuner, SGI och MSB arbetar tillsammans med övriga intressenter i länet för att både identifiera de största riskerna och sprida information om de inbyggda riskerna i samhället. Vi informerar löpande om arbetet på denna sida och i andra kanaler.